Τρίτη δόση Pfizer – συμπτώματα: Νέα έρευνα με το παράδειγμα του Ισραήλ

Τρίτη δόση Pfizer – συμπτώματα: Τι έδειξαν τα ευρήματα

Η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer φαίνεται, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, έχει παρόμοιες παρενέργειες με εκείνες της δεύτερης δόσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bloomberg, οι περισσότεροι από τους πολίτες στους οποίους χορηγήθηκε τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ εμφάνισαν παρόμοια ή και ηπιότερα συμπτώματα συγκριτικά με τη δεύτερη δόση.

Τα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται σε προκαταρκτική έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 4.500 συμμετεχόντων στο Ισραήλ, που έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 88% ανέφερε «παρόμοια ή και καλύτερη αντίδραση» σε σύγκριση με τον προηγούμενο εμβολιασμό, ενώ 31% αυτών έκανε λόγο για συμπτώματα όπως πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της χορήγησης του σκευάσματος.

Μόλις 1% ανέφερε δυσκολία αναπνοής ή πόνο στο στήθος

Τέλος, περίπου 15% των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα κόπωσης, μυικών πόνων ή πυρετού. Λιγότερο από 1% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ανέφεραν δυσκολία αναπνοής ή πόνο στο στήθος. Οι Ισραηλινοί ωστόσο τονίζουν την ανάγκη τα ευρήματα που αφορούν σε πολίτες οι οποίοι έλαβαν την αναμνηστική δόση μεταξύ 30 Ιουλίου και 1 Αυγούστου να αναλυθούν με προσοχή, δεδομένου του μικρού δείγματος.

Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε τη χορήγηση τρίτης δόσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων. Έκτοτε, την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες εξέφρασαν τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς προκειμένου να εκτιμηθεί η χρησιμότητα χορήγησης μιας τρίτης δόσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ