Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 40άρηδες

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών ξεδίπλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 40άρηδες.

Μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας των 40άρηδων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 16 Απριλίου για την επόμενη κατηγορία των πολιτών που θα εμβολιαστεί και η οποία αφορά τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή περίπου 800.000 ανθρώπους. Θα περιλαμβάνει νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα.

«Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Θα έχουν πάρει την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο» είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, με τον κ. Θεμιστοκλέους να υπογραμμίζει ότι κάπου μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία.

Όσο για τις ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Μαΐου για το αν θα δοθεί ή όχι προτεραιότητα, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 50 ετών.

Για το εμβόλιο της Johnson&Johnson που αναμένεται να φτάσει αύριο, Τετάρτη, στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το γεγονός πως έχει μόνο μια δόση, μπορεί να επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε: «Περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».

Για τις παραδόσεις της Pfizer, ανέφερε ότι θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 1,7-1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο, ενώ για το εμβόλιο της Moderna είπε πως αναμένονται 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ