Το ιικό φορτίο επιστρέφει από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα

Ο κορονοϊός έχει «καταφέρει» με τις μεταλλάξεις του να γίνει πιο μεταδοτικός και να κολλάει ακόμα και διπλά εμβολιασμένα άτομα.

Τα λύματα σε Αθήνα (+219) και Θεσσαλονίκη (+260) είναι και πάλι «άγγελοι» κακών ειδήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς πιστοποιούν αυτό που περιέγραφαν εδώ και δύο εβδομάδες οι επιδημιολόγοι: Πάμε στα νησιά, κολλάμε τη νόσο, και επιστρέφουμε ασυμπτωματικοί στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου τη μεταδίδουμε στους γονείς και τους παππούδες μας. Ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα έχει ξεκαθαριστεί ότι μεταδίδεται ακόμα και με ολιγόλεπτη συζήτηση χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να έρθουμε σε κοντινή απόσταση ή να φωνάζουμε καθώς μιλάμε… Και που συμβαίνει αυτό; Στη νυχτερινή διασκέδαση όπου είναι αδύνατον να μην πλησιάσεις τον συνομιλητή σου και να μην μιλήσεις πιο δυνατά κοντά στο πρόσωπό του για να σε ακούσει.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μπαίνει λοιπόν και πάλι η διασκέδαση σε μπαρ και κλαμπ, με το αλκοόλ να ρέει και τη μουσική στη διαπασών να μάς διασκεδάζει ενώ στεκόμαστε όρθιοι ή σε σκαμπό ο ένας δίπλα στον άλλον. Δυστυχώς, η νυχτερινή διασκέδαση όπως την ξέραμε και όπως την επιθυμούμε, δεν είναι ακίνδυνη ούτε φέτος. Διότι εμβολιασμένο είναι περίπου το 50% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα ενώ μία σχετική ασφάλεια θα παρείχε το 80%. Εξάλλου, ο SARS-CoV-2 έχει «καταφέρει» με τις μεταλλάξεις του να γίνει πιο μεταδοτικός και να κολλάει ακόμα και διπλά εμβολιασμένα άτομα. Παρότι λοιπόν αυτά τα άτομα θα νοσήσουν ήπια, παρόλα αυτά, κινδυνεύουν να κολλήσουν μεγαλύτερους ή πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους τους, διαιωνίζοντας το πρόβλημα…

Τα νέα είναι μάλλον απογοητευτικά και από την Κύπρο όπου το αντιεμβολιαστικό κίνημα θεριεύει και τα νοσοκομεία γεμίζουν… Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι τρία ακόμα άνθρωποι απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στο νησί σε 394. Την ίδια ώρα, 243 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 63 σε σοβαρή κατάσταση. Από αυτούς, το 92,2% δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.

Στη Κύπρο το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται στο 1,39% και έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 94.261 κρούσματα. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός της μεγαλονήσου δεν ξεπερνά τις 900.000 κατοίκους, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ