Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης COVID-19 για εγκύους και νέες γυναίκες

Η νέα γραμμή επικοινωνίας από το Γενικό Νοσοκομείο «Ελπίς» για τον κορονοϊό, τις έγκυες και τις νέες γυναίκες.

Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης που λειτουργεί από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα μπήκε σε λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο «Ελπίς» με σκοπό οι γυναίκες που είναι έγκυες ή πρόκειται να μείνουν, να λαμβάνουν ενημέρωση από ειδικούς γιατρούς σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για το 2132039142 που λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή.

Όπως δήλωσε στο iEidiseis επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, «οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας COVID-19 προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Και στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά έγκυες να νοσούν σοβαρά, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο να διασωληνωθούν. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία, ενώ σε μέτρια ή σοβαρή συμπτωματολογία είναι συχνός ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου ή έχουμε πρόωρο τοκετό. Η πρόσφατη απώλεια νέας μητέρας με COVID-19 μάς συγκλόνισε και μάς κινητοποίησε».

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας και την Δρ Σοφία Καλανταρίδου καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, που είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας «Ελπίς» υλοποιούν το έργο αυτό σε μια από τις πιο κομβικές στιγμές της πανδημίας.

«Έχοντας την αίσθηση ότι υπάρχει έλλειμμα στην πληροφόρηση για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση, η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας μαζί με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ αποφασίσαμε να δώσουμε ελπίδα και ενημέρωση στις μέλλουσες μητέρες έγκυρα και υπεύθυνα για να μην χαθεί καμία άλλη γυναίκα τόσο άδικα. Ως πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, παραχώρησα την προσωπική μου γραμμή για τη δημιουργία της συμβουλευτικής ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2132039142, ώρες 10.00-18.00. Απαντήσεις δίνουν μαιευτήρες-γυναικολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας», μάς εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης.

Ποιες γυναίκες ενδιαφέρονται και τι ρωτούν

Η πλειοψηφία των εγκύων που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή ΕΛΠΙΔΑΣ ρωτούν αν θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Καταγράφεται το 51% των εγκύων να έχουν εμβολιαστεί πριν την εγκυμοσύνη, το 12% στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ το 37% αναφέρουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι έγκυες εκφράζουν φόβο και επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης ενημερωτικού υλικού». Και καταλήγει ο Δρ Χαλβατσιώτης: «Με την εμφάνιση και του νέου στελέχους Όμικρον, είναι επιτακτικός ο πλήρης εμβολιασμός των εγκύων πριν το τρίτο τρίμηνο της κύησης, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το έμβρυο που κυοφορούν».

Παρακολουθήστε το σχετικό spot προβάλλεται και ως κοινωνικό μήνυμα:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ