Τι όνειρα βλέπαμε κατά τη διάρκεια του lockdown;

Ο κορονοϊός και ο εγκλεισμός φαίνεται πως έκανε πολλούς ανθρώπους να ονειρεύονται το ίδιο πράγμα – Δείτε τη σχετική έρευνα.

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Μια από αυτές, ήταν και η δραστηριότητα του ύπνου και των ονείρων μας.

Πολλές μελέτες πάνω στο εν λόγω θέμα, υπογράμμισαν την αυξημένη παρουσία στα όνειρα μας, παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία.

Για παράδειγμα, πόσοι είναι εκείνοι που ονειρεύτηκαν ότι βρίσκονται σε μέρη με… πολύ κόσμο;

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία (τα δείγματα αφορούσαν στη χώρα αυτή) και παρουσίασε κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Η μελέτη

Σε συνολικά 100 άτομα, ζητήθηκε να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα που περιελάμβανε κοινωνικο-δημογραφικές πληροφορίες και ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο κατά τη διάρκεια του lockdown.

Τους ζητήθηκε να καταγράψουν τις εμπειρίες των ονείρων τους κάθε πρωί με το που ξυπνούσαν, για την περίοδο δύο εβδομάδων.

Από τις καταγραφές, προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερο αριθμό αφυπνίσεων, μικρότερη ευκολία στο να κοιμηθούν, μεγαλύτερη μνημόνευση του τι είχαν ονειρευτεί και διαυγή συχνότητα ονείρου κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, σε σχέση με πριν.

Επιπλέον, ιδιαίτερο είναι το γεγονός, ότι οι περισσότεροι ανέφεραν ότι έβλεπαν στον ύπνο τους πολύ συχνά «να βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο».

Η κακή ποιότητα ύπνου ήταν από τις βασικές επιπτώσεις του lockdown, ενώ με βάση την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι η πανδημία αποτέλεσε «συλλογικό τραύμα» σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής.

Τα όνειρα στα οποία υπήρχε παρουσία πλήθους ατόμων, αντικατοπτρίζουν την αδυναμία της πρόσβασης σε αυτά τα μέρη, κάτι που έλειπε από τον κόσμο για τους μήνες που βρέθηκε κλεισμένος στο σπίτι.

Δείτε εδώ την επιστημονική έρευνα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ