Τι είναι η μετάλλαξη «Όμικρον 2» και γιατί οι επιστήμονες την ονομάζουν stealth

Με παρούσα ακόμα τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και την μετάλλαξη Όμικρον να επικρατεί στέλνοντας επίσης κόσμο για διασωλήνωση ή και στο θάνατο, «καμπανάκι» χτύπησε για τη μετάλλαξη Όμικρον 2. Τι είναι αυτή η μετάλλαξη και γιατί δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφάνισε μία ερώτηση που έγινε στον Γκίκα Μαγιορκίνη για τη λεγόμενη μετάλλαξη Όμικρον 2 για την οποία ήδη υπάρχουν αναφορές.

Απαντώντας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η «Όμικρον» έχει δυο κλάδους.

Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες.

Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου», απάντησε.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του, ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης.

«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό έχει αρχίσει να δημιουργεί η ύπαρξη περιστατικών με μετάλλαξη Όμικρον που πέθαναν.

Δειτε την απάντηση από το 30.40 και μετά:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ