Θωμαϊδης : Ο συνωστισμός ατόμων χωρίς μέτρα προστασίας δημιουργεί το πρόβλημα

«Η διάδοση γίνεται όταν υπάρχει συνωστισμός χωρίς την τήρηση μέτρων προστασίας. Είτε αυτό συμβεί σε κλειστούς χώρους, είτε συμβεί σε ανοιχτούς. Πολλοί μαζί, χωρίς μάσκα δημιουργούν το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Θωμαϊδης.

Στο iEidiseis μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαϊδης για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας της τάξεως του 171% σε σχέση με την μόλις προηγούμενη εβδομάδα.

Κι όπως τονίζει, δεν συνδέεται με το λιανεμπόριο και πιθανώς ούτε με το άνοιγμα των Λυκείων. «Η αποτύπωση στα λύματα γίνεται 1-3 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον κορονοϊό. Εφόσον λοιπόν η αυξητική πορεία ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα (12/4) και εντάθηκε τις επόμενες ημέρες με κορύφωση το Σάββατο (17/4), η μόλυνση όλων αυτών είχε γίνει το Σαββατοκύριακο 10-11 Απριλίου. Όταν άρχισαν οι συνωστισμοί στις πλατείες και τα υπαίθρια πάρτι», εξηγεί.

Στην ερώτηση του iEidiseis αν στην ραγδαία αυτή αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα θα μπορούσαν να συμμετέχουν και το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των Λυκείων, ο ίδιος επεσήμανε: «Για τα σχολεία δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα αλλά για το λιανεμπόριο μπορώ να πω ότι δεν συμμετείχε.

Διότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δει μείωση με τα καταστήματα ανοιχτά. Επίσης μπορώ να σάς πω ότι 15-25 Δεκεμβρίου 2020 που άνοιξαν τα καταστήματα πριν από τα Χριστούγεννα, είχαμε το πιο χαμηλό φορτίο και δεν είδαμε να αυξάνει τις επόμενες ημέρες. Η αύξηση άρχισε τότε στις αρχές του έτους, με την επιστροφή στους χώρους εργασίας».

Ρωτήσαμε, τέλος, να μάς πει ο καθηγητής με την εμπειρία του από τις μετρήσεις στα λύματα, ποιες δραστηριότητες φαίνεται να δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα. Και ήταν σαφής: «Η διάδοση γίνεται όταν υπάρχει συνωστισμός χωρίς την τήρηση μέτρων προστασίας. Είτε αυτό συμβεί σε κλειστούς χώρους, είτε συμβεί σε ανοιχτούς. Πολλοί μαζί, χωρίς μάσκα, δημιουργούν το πρόβλημα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ