Σκουτέλης: Προστασία 100% από τον κορονoϊό δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

«Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, είναι σαν να μην το έχεις κάνει»  είπε ο Αθανάσιος Σκουτέλης. «Απαραίτητη η μάσκα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού» υπογράμμισε. 

 «Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τώρα επειδή άλλοι έχουν κάνει τα εμβόλια. Αν δεν αποκτήσουμε κουλτούρα προστασίας, δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ από τον κορονοϊό. Θα τον ξεφορτωθούμε τον κορονοϊό, αλλά θέλει συνέπεια» είπε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας. «Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο κρατών, καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά», σχολίασε για το γεγονός ότι ισχύουν διαφορετικά δεδομένα κυρίως ως προς εμβόλιο της AstraZeneca.

Για τον θάνατο του Θοδωρή Κατσανέβα από κορονοϊό είπε ότι «προφανώς είχε κολλήσει λίγες μέρες πριν από το εμβόλιο, οπότε και δεν είχε προλάβει να χτίσει ανοσία».

Εξήγησε μάλιστα ότι τα αντισώματα αναπτύσσονται ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. «Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση, είναι σαν να μην το έχει κάνει» είπε και εξήγησε ότι «δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, προστατεύεστε 100% από βαριά νόσηση». Ωστόσο τόνισε ότι «η μάσκα είναι απαραίτητη μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού».

Για το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι «πάντα ανησυχούν τα ανοίγματα, ωστόσο το χαρακτηριστικό των self test, βοηθά. Δεν έχω δεδομένα για να πω αν κάναμε καλά που ανοίξαμε τα σχολεία», απάντησε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ