Πυρηνικός πόλεμος: Ποια φάρμακα χορηγούνται αν εκτεθούμε σε ραδιενέργεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε την Παρασκευή (27/1) τον κατάλογο των φαρμάκων του που θα πρέπει να διαθέτει κάθε χώρα στις αποθήκες της, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία ή πυρηνική ενέργεια , μαζί με συμβουλές για την κατάλληλη διαχείρισή τους.

Τα αποθέματα περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση και η εν λόγω δημοσίευση, αντικαθιστά την έκθεση του ΠΟΥ του 2007, σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών αποθεμάτων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια.

Επίσης, περιλαμβάνει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη φόρμουλα αποθεμάτων με βάση τις εξελίξεις στην ιατρική έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας την τελευταία δεκαετία. Ποιά είναι όμως τα φάρμακα αυτά, πότε και πώς λαμβάνονται και σε τι βοηθά το καθένα.

Σύμφωνα με τα CDC και τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται με θέματα υγείας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολίες ή πυρηνικά, πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία και τη θεραπεία ατόμων που έχουν εκτεθεί σε ραδιενεργά υλικά.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Ιωδιούχο κάλιο – Λαμβάνεται ως δισκίο ή υγρό και βοηθά στην προστασία του θυρεοειδούς αδένα από την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

  • Πρωσσικό μπλε – Λαμβάνεται ως κάψουλα και βοηθά στην απομάκρυνση ορισμένων ραδιενεργών σωματιδίων, όπως το καίσιο-137 και το θάλλιο-201, από το σώμα.

  • Αντιβιοτικά – Μπορούν να χορηγηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ακτινοβολία.

  • Διεγερτικά μυελού των οστών – Μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων στο σώμα, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν από την έκθεση στην ακτινοβολία.

  • Αναλγητικά – Μπορούν να χορηγηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας που σχετίζονται με την έκθεση στην ακτινοβολία.

  • Προϊόντα απολύμανσης – Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται απολύμανση πριν από τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση ή την εξουδετέρωση ραδιενεργών σωματιδίων από το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συνταγογραφούνται από ιατρούς. Δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε ακτινοβολία. Εάν προκύψει πυρηνική ή ραδιολογική έκτακτη ανάγκη, οι αρμόδιοι θα παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ