Πυρ ομαδόν στον υπουργείο Υγείας – Άνοιξε ο δρόμος του ιδιωτικού τομέα στους γιατρούς νοσοκομείων

Βολές κατά ριπάς δέχεται όχι μόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά η κυβέρνηση στο σύνολό της για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής, αλλά ειδικά για το άρθρο 10 που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και ιδιωτικά.

Στη χθεσινή παρουσία των εκπροσώπων των γιατρών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου ήταν όλοι εναντίων ενός (της κυβέρνησης)! Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 10 ενώ σε άλλο σημείο (για το άρθρο 7) ανέφερε ότι «δεν εξυπηρετεί… Αν το δει κανείς από σοσιαλιστική οπτική, αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, ενώ από φιλελεύθερη οπτική, είναι ανεπαρκής, και όπου στον κόσμο υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα σε ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο γιατρό. Όσο για το άρθρο 10, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την απόσυρσή του αναφέροντας: «Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα πολιτικού γοήτρου, αλλά η πολιτική σοφία πάντοτε επιβραβεύεται».

Από την πλευρά της. η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ανέπτυξε σκεπτικό για το συγκεκριμένο μέτρο προβλέποντας ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και «θα βάλουμε τους ασθενείς απέναντι». Και συνέχισε με την ερώτηση όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν στις 6 και 7 το βράδυ, πότε θα πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές;

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης ενώ η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου χαρακτήρισε ως «διάταξη έκτρωμα και πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών» το άρθρο 10, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όχι η κάλυψη των κενών και η αύξηση των μισθών, αλλά η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Τη χθεσινή ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), είχε εξαγγείλει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή. Για σήμερα η ΕΙΝΑΠ έχει εξαγγείλει εκ νέου 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και για την Πέμπτη 1/12 εξήγγειλε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δημιουργεί περισσότερες επιλογές και δίνει ένα βαθμό ελευθερίας που δεν υπήρχε στο σύστημα Υγείας», Κα απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν μειώνουμε την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά την δυναμώνουμε», και υπεραμύνθηκε της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων, λέγοντας ότι «έτσι δίνουμε περισσότερες ώρες λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα». Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας που είναι η εμπνεύστρια του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε και στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι συνδικαλιστές των γιατρών, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχει από δυο ΥΠΕ, δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλότερο του 1%.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία. Θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ