Πρακτικός οδηγός «επιβίωσης» από τις ιώσεις και τις ελλείψεις φαρμάκων

Εκατοντάδες παιδιά μεταφέρονται καθημερινά στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων με συμπτώματα ήπιας, μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα νοσοκομεία Παίδων πιέζονται αφόρητα με το τριπλό κύμα ιώσεων να μην έχει φτάσει καν στην κορύφωσή του…

Στη μέγγενη αυτής της απίστευτης κατάστασης, ο ΕΟΦ εκδίδει λίστες με φάρμακα που μπορούν να αναπληρώσουν όσα είναι ακόμα σε έλλειψη και το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας για την παροχή φροντίδας όταν χρειάζονται βοήθεια για την αντιμετώπιση μίας ήπιας ίωσης. Στις μονάδες Πρωτοβάθμιάς Φροντίδας Υγείας μπορούν να απευθύνονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα, δηλαδή πυρετό κάτω του 39 κελσίου, ήπια καταρροή και πονόλαιμο ενώ η δύσπνοια και ο πυρετός άνω του 40 πρέπει να τους οδηγεί σε νοσοκομείο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κάλεσε με ανάρτησή της τους πολίτες να εμπιστευθούν τα Κέντρα Υγείας και να αποφύγουν την μετάβασή τους στα νοσοκομεία ακόμα και για ένα ήπιο κρυολόγημα.

Μάλιστα για την Αθήνα ανέφερε 3 Κέντρα Υγείας που είναι τα παρακάτω:

  • Κέντρο Υγείας Πλατείας Αττικής.

  • Κέντρο Υγείας Πατησίων.

  • Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ, έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση επαρκώς» διαβεβαιώνει η κ. Γκάγκα σχολιάζοντας ότι θα πρέπει να αποσυμπιεσθούν οι νοσοκομειακές δομές.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ η υπουργός Υγείας είπε ότι «στην Ελλάδα τα κρεβάτια των παιδιατρικών ΜΕΘ που έχουμε διαχρονικά δεν ξεπερνούν το 60% σε πληρότητα. Τώρα που έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις, έχουμε πράγματι πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η πίεση είναι κυρίως όμως για τα εξωτερικά ιατρεία, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για την απλή νοσηλεία… Τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αυτά τα κρεβάτια και ποτέ δεν χρειάστηκε παραπάνω. Ήδη, όμως, δημιουργούνται στη Λάρισα 8 κρεβάτια παιδιατρικής ΜΕΘ που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα και δημιουργούνται επίσης και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Θεσσαλονίκη πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία δεν θα λειτουργούν όλα συνεχώς, αλλά θα υπάρχει.

Ιώσεις και ελλείψεις φαρμάκων σε συνδυασμό

Οι ιώσεις σαρώνουν πάντως μικρούς και μεγάλους. Γεμάτα είναι εδώ και εβδομάδες τα παιδιατρικά νοσοκομεία τόσο σε ό,τι αφορά τις συμβατικές κλίνες όσο και τις ΜΕΘ παίδων. Την ίδια ώρα -καθώς δεν έχει ακόμα εξομαλυνθεί η κατάσταση στα φαρμακεία- λείπουν 162 σκευάσματα μεταξύ αυτών και αντιπυρετικά.

Στο πλαίσιο αυτό της τριπλής επίθεσης ιώσεων (SARS-CoV-2, γρίπης και RSV) τα μέλη της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας εξέδωσαν οδηγίες προς τους γονείς.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

  1. «Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.

  2. Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.

  3. Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.

Το ντουζ δεν ρίχνει τον πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40 Κελσίου ελαττώνεται κατά 1-2 βαθμούς και το παιδί νιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο. Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης. Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία».

Για τις ελλείψεις φαρμάκων η κ. Γκάγκα έκανε γνωστό πάντως ότι «ήδη μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και, εάν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, έχει δώσει η Παιδιατρική Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τη λύση στους γονείς να σπάσουν ένα αναβράζον δισκίο ή ένα μέρος ενός αναβράζοντος δισκίου στον χυμό που αρέσει στο παιδί και να το πιει».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ