Πόσο προστατεύει το Pfizer: Τι έδειξε νέα έρευνα

Πόσο προστατεύει το Pfizer: Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Nature” για τα mRNA εμβόλια

Την μακράς διαρκείας προστασία των εμβολίων mRNA , δηλαδή των Pfizer/BioNTech και Moderna έναντι της COVID – 19 επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα στο περιοδικό Nature. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με όποιο εκ των δύο mRNA εμβολίων ενδεχομένως να μην χρειαστεί να κάνουν υπενθυμιστική δόση για αρκετά χρόνια. Πρόκειται για να ανασκόπηση στοιχείων βάσει της οποίας οι επιστήμονες καταλήγουν στη διαπίστωση ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση που με τη σειρά της παρέχει προστασία έναντι της Covid-19 για χρόνια.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει παλαιότερα επιστημονικά δεδομένα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάιο, και υποστήριζαν, ότι στα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός και έχουν επίσης λάβει μια δόση εμβολίου mRNA, ο οργανισμός τους παράγει ακόμα πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Η νέα ανασκόπηση στοιχείων δείχνει ότι τα mRNA εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι και των τριών παραλλαγών του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της Βήτα που φαίνεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

emvolio 20

Τα επιστημονικά ευρήματα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε εθελοντές οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά στους λεμφαδένες τους εντοπίζονταν «βλαστικά κέντρα» τα οποία εκπαιδεύουν τα ανοσοκύτταρα να προστατεύουν το σώμα από μελλοντικές λοιμώξεις. Αυτό κατά τους επιστήμονες είναι ένα θετικό σημάδι  αφού συνήθως τα βλαστικά κέντρα κορυφώνουν τη δράση τους συνήθως μια με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν. Η παραγωγή ενός ευρύτερου φάσματος ανοσοκυττάρων και η μεγαλύτερης διάρκειας εκπαίδευσης τους ενδεχομένως να οδηγεί σε πιο ισχυρή προστασία από τον SARS-CoV-2 και τυχόν παραλλαγές του που ενδέχεται να προκύψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή ανασκόπηση επικεντρώθηκε μόνο στα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna κι έτσι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα εμβόλια των Johnson & Johnson και AstraZeneca. Ωστόσο, ερευνητής που συμμετείχε στην ανασκόπηση εκτιμά ότι η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων με αδενοϊούς ίσως είναι μικρότερη. Τέλος η μελέτη δεν δίνει νεότερα στοιχεία για τη δράση των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που έχει πανικοβάλει τον πλανήτη λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

emvolio 6 640x427 1

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ