Πότε και πόσα εμβόλια Johnson & Johnson έρχονται στην Ελλάδα

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson και πόσα περιμένουμε από Pfizer, AstraZeneca και Moderna. Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε και σε άλλα πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, στη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας.

Τα εμβόλια της Johnson & Johnson, της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna που περιμένει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εταιρεία Johnson & Johnson έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει στο επόμενο τρίμηνο 1,2 εκατομμύριο δόσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους

  • 70.000 δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν τον Απρίλιο
  • 300.000 τον Μάιο
  • 960.000 τον Ιούνιο

Παράλληλα, η Pfizer θα έχει παραδώσει μέχρι το τέλος του μήνα 1,1 εκατομμύριο δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000.

Σε λίγα 24ωρα ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την κατηγορία των πολιτών της ηλιακής ομάδας 70-74, προκειμένου να αρχίσουν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή θα ξεκινήσει η διαδικασία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για όσους είναι στην ηλικιακή ομάδα 65 -69 ετών.

Την απάντηση στο ερώτημα πότε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού παρέχει τη μέγιστη προστασία έδωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, με αφορμή το περιστατικό της διασποράς του ιού στο νοσοκομείο «Μεταξάς», την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την κύρια εισήγησή της, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca (αναλυτικά ΕΔΩ), η καθηγήτρια Παιδιατρικής έκανε λόγο για άλλο «ένα θέμα που μας απασχολεί συνέχεια και δεν είναι ευχάριστο», τις «περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης από τον κορονοϊό και μάλιστα από άτομα τα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν, τους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές».

«Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν σαφώς να ήταν πολύ καλύτερα και ελπίζουμε ότι βήμα με βήμα αυτό θα βελτιώνεται όταν βλέπουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια νόσηση ενός υγειονομικού μέσα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει:

«Επειδή με αφορμή αυτής της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, δηλαδή, ακούστηκε ότι είναι εμβολιασμένοι και αρρώστησαν, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός ο οποίος προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο πρέπει να είναι πλήρης».

Τι σημαίνει αυτό; «Να έχουν γίνει και οι δυο δόσεις και να έχουν περάσει επτά μέρες μετά από την δεύτερη δόση», καθώς «υπάρχει και ένα αρχικό διάστημα που δημιουργούνται τα αντισώματα και που ο εμβολιασμένος είναι ακόμη ευάλωτος στη λοίμωξη», όπως είπε.

Επομένως, «μιλάμε για αποτυχία εμβολιασμού, όταν ένας εμβολιαζόμενος έχει κάνει και τις δυο δόσεις, έχει περάσει και αυτό το διάστημα και νοσήσει», καθότι, πράγματι, «υπάρχουν οι περιπτώσεις που όντως νοσούν οι εμβολιασμένοι και με μια και με δυο δόσεις και από το σύνολο των εμβολιασθέντων μέχρι σήμερα, με τα στοιχεία που είχε την καλοσύνη να μας δώσει ο κύριος Θεμιστοκλέους, είναι της τάξεως του 0,2%», αποκάλυψε.

«Δηλαδή, είναι κάτι αναμενόμενο. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό», συνέχισε. Το ποσοστό, αυτό, ωστόσο, «εάν γίνει σωστός ο εμβολιασμός, είναι εξαιρετικά μικρό και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μια δικαιολογία για μη εμβολιασμό».

Εξάλλου, «όσοι εμβολιασμένοι νοσούν είναι ολιγοσυμπτωματικοί ή τελείως ασυμπτωματικοί. Επομένως καμία δικαιολογία για μη εμβολιασμό», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Θα γίνει ετήσιο το εμβόλιο;

Σε άλλο σημείο της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δέχθηκε και το ερώτημα αν θα χρειάζεται ετήσια κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο, για να διατηρηθεί η ανοσία, δεδομένου ότι ο νέος κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς.

Η ίδια έκανε λόγο για «ένα ερώτημα το οποίο συζητείται διεθνώς από τις επιστημονικές ομάδες» και πιθανολόγησε πως ίσως το εμβόλιο για την Covid-19 «ακολουθήσει τον τύπο του εμβολίου της γρίπης». Ωστόσο, «για αυτό χρειαζόμαστε πρώτον τη γνώση της διάρκειας τη ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο και ένας δεύτερος σημαντικός παράγων, είναι η επιδημιολογία ως προς το παραλλαγμένα στελέχη».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, πάντως, «όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, έχουνε ήδη ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χρειάζεται μία επαναληπτική δόση και με τροποποιημένο εμβόλιο το οποίο να καλύπτει αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ