Πασχάλης Αποστολίδης: Ουραγός η Ελλάδα σε κλινικές μελέτες στην ΕΕ αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει

Η συμβολή των κλινικών μελετών και η οικονομική ανάπτυξη στην εποχή της πανδημίας.

Τα «μαθήματα» της πανδημίας, των ελλείψεων στα συστήματα υγείας και των λοιπών προβλημάτων που αναδείχτηκαν στην Ελλάδα και παγκοσμίως έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται σε συνέδρια και φόρουμ που διοργανώνονται ενόψει μιας νέας εποχής…

Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης, μίλησε για τη συμβολή των κλινικών μελετών στην οικονομική ανάπτυξη και τόνισε τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών. Κάτι που λέγεται και είναι ζητούμενο εδώ και δεκαετίες…

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στα οφέλη της φαρμακευτικής καινοτομίας για την εθνική οικονομία και τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι η προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη, θα έπρεπε να είναι απαραίτητος πυλώνας μίας αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής.

Ο κ. Αποστολίδης εστίασε στο γεγονός ότι στην ΕΕ επενδύονται ετησίως περίπου 36 δις ευρώ στον τομέα της Ε&Α και υπογράμμισε ότι η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. – από ουραγός που είναι σήμερα – συνεπάγεται επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ και ετήσια αύξηση 1,1 δις στο ΑΕΠ, 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και χιλιάδες νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον διεθνή κόμβο Κλινικών Μελετών της AbbVie που εδρεύει στην Αθήνα, όπου διεξάγονται πάνω από 40 κλινικές μελέτες και απασχολούνται περίπου 40 επιστήμονες (περίπου το 1/3 του εργατικού δυναμικού της εταιρείας). Η εμπιστοσύνη της AbbVie σε δραστηριότητες Ε&Α επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι συνολικά πραγματοποιούνται επενδύσεις σε δραστηριότητες Ε&Α άνω των 6 εκατ. Ευρώ ετησίως, ενώ το 10,4% της συνολικής συνεισφοράς της εταιρείας στην εθνική οικονομία δημιουργείται από δραστηριότητες Ε&Α.

Υπογράμμισε επίσης ότι χρειαζόμαστε ένα σαφές όραμα για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις σε Ε&Α, να προωθήσουμε κλινικές μελέτες και να επιλύσουμε τα θέματα γραφειοκρατίας σε περιφερειακό αλλά κυρίως σε νοσοκομειακό επίπεδο που μας εμποδίζουν, ακόμη. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο κλινικής αριστείας, τονίζοντας ότι ως χώρα έχουμε ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το 2012, τα οποία χαρακτήρισε ως «χρυσωρυχείο», πολύτιμο για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ετησίως δαπανούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις εταιρείες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην επεξεργασία πραγματικών δεδομένων (real world evidence).

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλο μέρος αυτής της πίτας και να γίνει παγκόσμιος παίκτης στο πεδίο των κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να αδράξει αυτήν την τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, τονίζοντας ότι η εξερεύνηση του ελληνικού «χρυσωρυχείου» δεδομένων υγείας θα είναι επωφελής για όλους: τους ασθενείς που θα έχουν πρόσβαση στην καινοτομία, τους γιατρούς που θα έχουν καλύτερα φάρμακα και το δημόσιο σύστημα υγείας που θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και νέα εργαλεία για την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών της.

Το iEidiseis ρώτησε τον κ. Αποστολίδη για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και το φάκελο ασθενών όπως και τα μητρώα ασθενών… Τα άλλα «καθυστερημένα» έργα στο χώρο της υγείας που θα βοηθούσαν μεταξύ άλλων και στον έλεγχο των δαπανών.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια μελετών πραγματικών δεδομένων για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Την προοπτική αυτή διασύνδεσε, μάλιστα, με την ανακοίνωση των επενδύσεων της Microsoft και της Cisco στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data), εξασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της τήρησης του GDPR. Κατά τον κ. Αποστολίδη, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών μελετών πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης».

Στο πάνελ του ΣΦΕΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχαν ο Διευθ. Σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλη Αποστολίδη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης, ο πρόεδρος του ΔΣ της Biogen, Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΒΙΑΝΕΞ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, και ο γ. διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάδος, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ