Πάρκινσον: Το άγνωστο σύμπτωμα που θα μπορούσε να είναι πρόωρο σημάδι της νόσου

Ένα απλό και φαινομενικά άκακο σύμπτωμα που εντοπίζεται στα μάτια και θα μπορούσε να είναι πρόωρο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν τρόμο (τρέμουλο) και μειωμένη κινητικότητα, γνωστική μείωση, δυσκολία στην ομιλία, κόπωση και πολλά άλλα.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμα σύμπτωμα, που εντοπίζεται στα μάτια, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται στην μυϊκή δυσκαμψία και βραδύτητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αδυναμία κάποιου να ανοιγοκλείνει τα μάτια του με έναν σταθερό ρυθμό (συνήθως 16 έως 18 φορές το λεπτό), μπορεί να αποτελέσει πρόωρο σημάδι της εν λόγω νόσου, ενώ μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης και αυξημένη δυσφορία με την πάροδο του χρόνου.

«Προκαλείται δυσκολία στην κίνηση των ματιών και των βλεφάρων, καθώς και οφθαλμική ξηρότητα και πρόβλημα με το πόσο συχνά ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις προκύπτουν από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ άλλες μπορεί να οφείλονται στα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία της», εξηγεί ο οφθαλμίατρος δρ. Elliott Perlman, της American Parkinson Disease Association (APDA).

Όπως αναφέρει η APDA, τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένης της θαμπής όρασης και της οφθαλμικής δυσφορίας.

Συχνά, οι μυϊκές αλλαγές εξαιτίας της νόσου του Πάρκινσον προκαλούν την επιβράδυνση των κινήσεων των ματιών, αν και σε σπανιότερες περιπτώσεις παρατηρείται το αντίθετο σύμπτωμα, γνωστό και ως βλεφαροσπασμός.

Εκείνοι που πάσχουν από βλεφαροσπασμό μπορεί να επωφεληθούν από το να δουν έναν οφθαλμίατρο ή νευρο-οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί να εγχύσει μια τοξίνη αλλαντίασης (botulinum toxin, κάτι σαν το γνωστό botox) στον μυ που περιβάλλει το μάτι κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Αυτή η θεραπεία, που πραγματοποιείται από ειδικό για τις διαταραχές της κίνησης, είναι γνωστό ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην επιβράδυνση του ρυθμού που ανοιγοκλείνουν τα μάτια και στην βελτίωση της λειτουργίας των ματιών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ