Παρασκευή νέων αντιικών κατά του κορονοϊού: Μαραθώνιος με χαρακτηριστικά… σπριντ

Φάρμακα μπλοκάρουν την ακίδα του κορονοϊού και δεν μπορεί να συνδεθεί με τα κύτταρα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, «οι αναδυόμενες παραλλαγές του κορονοϊού με πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική του ακίδα, είναι μερικώς ανθεκτικές στα επαγόμενα από εμβόλια και στα θεραπευτικά φαρμακολογικά παραγόμενα αντισώματα που εστιάζουν στην αδρανοποίηση της ακίδας.

Νέες τεχνολογίες (DARPin) δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης μεγαλομοριακών αντιικών φαρμάκων που είναι πολυδύναμα, δηλαδή συνδέονται και αδρανοποιούν ταυτόχρονα 3 η περισσότερες περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας του ιού, εκμηδενίζοντας την δυνατότητα διαφυγής του ιού με μεταλλάξεις.

Έτσι, η ακίδα του ιού μπλοκάρεται από το φάρμακο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τα κύτταρα μας και να μας μολύνει. Τα πολυδύναμα αυτά αντιικά φάρμακα εμπεριέχουν μέρος της αλβουμίνης του αίματος μας και μπορούν να παραμένουν αναλλοίωτα σε κυκλοφορία στα σώμα μας για μεγάλο χρονικό σύστημα προστατεύοντας μας από τον ιό αλλά και μπλοκάροντας τον θεραπευτικά όταν μολυνθούμε».

Η Novartis ακολουθεί στον «μαραθώνιο» της ανάπτυξης αποτελεσμάτων φαρμάκων που θα αναχαιτίσουν την πανδημία, προχωρώντας στην ανάπτυξη πειραματικού φαρμάκου κατά της COVID-19, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα οποία δείχνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αρνητικής εξέλιξης της υγείας ασθενών που έλαβαν το αντιικό της σκεύασμα σε ενέσιμη μορφή.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία με Ensovibep, έδειξαν μειωμένο κατά 78% κίνδυνο για ανάγκη να οδηγηθούν σε ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους, σε μελέτη με τη συμμετοχή 407 ανθρώπων. Το φάρμακο φαίνεται να πέτυχε μάλιστα και το δεύτερο στόχο του που είναι η μείωση του ιικού φορτίου στον οργανισμό του ασθενούς εντός περιόδου 8 ημερών από τη λήψη.

Εάν εγκριθεί, το αντιικό της Novartis θα είναι το πρώτο το οποίο θα επιτίθεται απευθείας στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού σε πολλά επίπεδα, κάνοντάς το έτσι ιδιαίτερα αποδοτικό ενάντια σε υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα, εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το ensovibep πιθανότατα μπορεί να εξουδετερώσει και την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο EMA ξεκίνησε χθες και την αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το από του στόματος αντιιικό φάρμακο Paxlovid (PF-07321332 και ριτοναβίρη) της εταιρείας Pfizer. Η αίτηση αφορά στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσο COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους ασθενείς (ηλικίας 12 ετών και άνω με βάρος τουλάχιστον 40 κιλά) που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο COVID-19.

Το Paxlovid είναι ένα από του στόματος αντιικό φάρμακο που μειώνει την ικανότητα του ιού SARS- CoV- 2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία εμποδίζει τη δραστικότητα ενός ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.

Το Paxlovid περιέχει επίσης μία χαμηλή δόση ριτοναβίρης (ένα αναστολέα πρωτεάσης), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση της PF-07321332, επιτρέποντάς της να παραμείνει περισσότερο στον οργανισμό σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το φάρμακο αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με τη νόσο COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ