Παπαευαγγέλου: Tο 9% των νοσηλευομένων είναι κάτω των 24 ετών, όσα είπε για τις μάσκες

Ένας στους 10 που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι κάτω των 24 ετών, τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τη νόσο Covid-19 στη χώρα μας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους, προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και συνέχισε: Έτσι, παρατηρείται αυξητική τάση σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην Αττική, την Κρήτη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κορoνοϊού μειώθηκε κατά μία δεκαετία σε δύο εβδομάδες και σήμερα είναι τα 23 έτη. Ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 30 ετών. Θετικό είναι το δεδομένο πως δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σαφή είναι τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που δείχνουν ότι ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων. Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή των αυξημένων περιστατικών.

Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ σε δομές υγείας, στο 2,6%. Παράλληλα, ο αριθμός των self test που διενεργήθηκαν μειώθηκε σημαντικά, όμως το 51% των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε και την περασμένη εβδομάδα μέσω αυτών των τεστ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η θετικότητα στα self test τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Στην παρούσα φάση, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 9.000, ενώ στην Αττική υπολογίζονται σε 4.000 με διάμεση ηλικία τα 22 έτη. Για την ώρα, η αύξηση των νοσηλειών είναι περιορισμένη, με μικρή αύξηση εισαγωγών στην Αττική και την Κρήτη. Ο εμβολιασμός έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος των εισαγωγών, ενώ πλέον ένας στους 10 νοσηλευόμενους, αφορά σε ηλικίες 15 ως και 24 ετών.

Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσημο αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη ατόμων μεγάλης ηλικίας, Αφορά σε νέους που νοσούν στο σπίτι. Πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι. Τα δεδομένα από τη Βρετανία ή το Ισραήλ έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.

Στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 15 και 19 ετών. Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος γι’ αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πιθανό να δούμε μια μετακύληση κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης. Στην Ελλάδα, το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερα των 40 ετών. Εξ αυτών, 14% είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, 7% είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Όμως κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα και πριν πάνε διακοπές, όπου θα εκτεθούν περισσότερο στον ιό.

Η συνεπής διενέργεια self test εβδομαδιαίως θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Εξακολουθεί να ισχύει η σύσταση για διατήρηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις ακόμη κι όταν περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Ακόμη και κατά τη μετάβασή μας στους χώρους ψυχαγωγίας φοράμε μάσκα. Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε αλλά και από την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ