Παπαευαγγέλου: 20.000 τα ενεργά κρούσματα – Πάνω από 4.000 οι νοσηλευόμενοι, τι είπε για το εμβόλιο της ΑstraZeneca

Τις 20.000 έφτασαν τα ενεργά κρούσματα στη χώρα που έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση. Πάνω από 4.000 οι νοσηλευόμενοι με Covid, και εκτίμηση για παραπέρα πίεση του ΕΣΥ. Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, παρά τα αυστηρά μέτρα, δήλωσε απόψε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με την οποία τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα ανά την επικράτεια έφτασαν τις 20.000. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων άγγιξε τα 2.100 ανά ημέρα, πρόσθεσε, ενώ η θετικότητα ξεπέρασε το όριο του 4% για πρώτη φορά μέσα στο 2021.

Χαρακτηριστικές της εικόνας επιδείνωσης της επιδημίας είναι οι δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στην Αττική, όπου κατεγράφη θετικότητα σε πολύ υψηλό ποσοστό, έως και 7%, κατά την καθηγήτρια.

Σημείωσε, δε, πως η επιδημία εξακολουθεί να «οδηγείται» από τους πολίτες ηλικίας 25 – 55 ετών, οι οποίοι και έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν σε πυκνοκατοικημένες και μητροπολιτικές περιοχές.

Επανερχόμενη στην Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως τα κρούσματα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στο λεκανοπέδιο, σε όλες τις γειτονιές, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 10.000, από 8.000 την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρήθηκε και στο κέντρο του Πειραιά, όπου η αύξηση των μολύνσεων υπήρξε η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη χώρα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΣΥ, το μέλος της Επιτροπής ενημέρωσε πως οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν κατά 400 ασθενείς ημερησίως, την τελευταία εβδομάδα, ενώ το περασμένο 48ωρο οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500 ανά ημέρα. Χθες το βράδυ, οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 4.031, συμπλήρωσε. Στο λεκανοπέδιο, μάλιστα, σε 1η και 2η ΥΠΕ, οι εισαγωγές έφτασαν τις 2.000 την τελευταία εβδομάδα.

Η ίδια στάθηκε και στην πτώση της μέσης ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται, κάτι «που είχαμε ζήσει και πέρυσι τον Νοέμβριο», λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού.

Στο σημείο αυτό η κ. Παπαευγγέλου προειδοποίησε πως η πίεση του ΕΣΥ θα συνεχιστεί, για διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς μέρος των νοσηλευόμενων στις απλές κλίνες θα χρειαστεί υποστήριξη στις Covid ΜΕΘ, οι οποίες είναι γεμάτες σε ποσοστό 92% στην Αττική, παρά τα μέτρα για την αύξηση των κρεβατιών.

Την ανοδική πορεία του επιδημικού κύματος «δείχνει» και το γεγονός πως το Rt, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, διαμορφώνεται «σταθερά και σε όλη την επικράτεια» πάνω από τη μονάδα, όπως δήλωσε.

Την ίδια ώρα, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως στην έξαρση της επιδημίας συμβάλλει κύρια ο συγχρωτισμός τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, συνέχισε, επισημαίνοντας πως τους επιστήμονες προβληματίζει ιδιαίτερα η μετάδοση σε εργασιακούς χώρους και σπίτια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά της λοιμωξιολόγου πως λίγα κρούσματα συνδέονται με συρροές, πλέον, «αφού ο ιός βρίσκεται παντού στην κοινότητα».

Αναφορικά με την εισήγηση της Επιτροπής για εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, οριζοντίως, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για ένα μέτρο που έχει ως σκοπό τη προστασία του ΕΣΥ και τη σταδιακή μετάβαση σε άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Η ίδια σημείωσε, έπειτα, πως περί τους 400.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις καθώς και ότι περί τα 12.000 κρούσματα έχουν ήδη αποτραπεί λόγω των εμβολιασμών.

Παραμένοντας στα εμβόλια, η καθηγήτρια μίλησε για τις αναφορές θρομβωτικών επεισοδίων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca,  απορρίπτοντας την αιτιολογική συσχέτιση τους με αυτόν, επικαλούμενη τις σχετικές ανακοινώσεις του EMA αλλά και της αρμόδιας αρχής της Μ. Βρετανίας, η οποία δεν εντόπισε κάποια συσχέτιση, παρά τον εμβολιασμό 11 εκατ. πολιτών με το παραπάνω εμβόλιο.

Έτσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στο ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί, κατά τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ενημέρωσε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ