Πανδημία: Η ζυγαριά γέρνει προς την Οικονομία, με την Υγεία να χάνει τα πρωτεία

Είναι δυνατόν να μην είναι ό,τι πιο θεμελιώδες το «Υγεία πάνω απ’ όλα»;

Ούτε η κοινωνία, ούτε οι κυβερνήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες, ακόμα κι όταν τα θέματα αφορούν την Υγεία και αγγίζουν το υπέρτατο αγαθό της ζωής!

Την πραγματικότητα αυτή ζούμε σε αυτή τη φάση της πανδημίας που η κυβέρνηση επέλεξε να «ακούσει» τις φωνές ιδιοκτητών και εργαζομένων σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να «κλείσει τα αφτιά» στα 18.000 νέα κρούσματα ημερησίως και τα νοσοκομεία σε… πληρότητα.

Κάπως έτσι, από το ολικό lockdown του 2020, κατά το οποίο η πραγματική αγορά στέναξε αλλά είχαμε ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία στην αναχαίτιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, περάσαμε στο «ανοιχτά όλοι» και οι ανεμβολίαστοι καθώς και οι μη επαρκώς εμβολιασμένοι …ας πρόσεχαν.

Ναι, αντιρρήσεις και γκρίνια υπάρχει ό,τι κι αν αποφασίσουν. Θυμόμαστε όλοι τις αντιδράσεις και την κριτική που υπέστη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός όταν άλλες χώρες είχαν ανοιχτή την εστίαση με τους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα, την ώρα που στην Ελλάδα βγαίναμε βόλτα με sms. Και ναι. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και γίνονται «πειράματα» παντού, σε όλο τον κόσμο. Κι ένα ακόμα «ναι». Τα εμβόλια ήρθαν νωρίς, είναι δωρεάν και όποιος ήθελε, είχε πρόσβαση να τα κάνει.

Αλλά εδώ κάπου τελειώνουν τα «ναι» και αρχίζουν τα «όχι» και τα «δεν»:

Δεν κολλούν μόνο οι μη εμβολιασμένοι τον SARS-CoV-2.

Δεν είναι αναλώσιμοι οι μη επαρκώς εμβολιασμένοι και οι υπερήλικες που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Δεν είναι κριτήριο διαχείρισης ενός θέματος υγείας η Οικονομία, ούτε οι νεαροί που έχουν ανάγκη να διασκεδάσουν, ούτε η ταμειακή κατάσταση του κράτους που δεν έχει να δώσει άλλα επιδόματα και βοηθήματα στους πληττώμενους καταστηματάρχες και τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Με τις θερμοκρασίες στο περιβάλλον να κυμαίνονται γύρω στο 0 Κελσίου, τους πάντες να δηλώνουν αφόρητη κόπωση από τη συνεχιζόμενη πανδημία και να αμελούν τα μέτρα προστασίας, την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλλει αποστάσεις, καθήμενους και μάσκες παντού, και τις ΜΕΘ να παραμένουν γεμάτες από κρούσματα Δέλτα και Όμικρον, το εγχείρημα να δουλεύουν κανονικά τα καταστήματα εστίασης είναι αδιαμφισβήτητα τολμηρό.

Είναι ένας τρόπος να πεις «εμβόλια σάς δώσαμε, χάπια σάς στέλνουμε στο σπίτι, τη χρήση μάσκας σάς την εξηγήσαμε, πάρτε λοιπόν και εσείς την ευθύνη σας και κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Δεν θα καταστραφεί η Οικονομία εξαιτίας σας»!

Πράγμα που προσωπικά δεν το βρίσκω κακό, να δώσεις δηλαδή την ελευθερία στους πολίτες να διαχειριστούν τη ζωή τους και να πάρουν τις ευθύνες τους ως ώριμοι συνομιλητές, αλλά αυτό είτε έπρεπε να το κάνεις από την αρχή α λα Σουηδία, ή να μην το κάνεις ποτέ!

Γνώμη μου…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ