Οι 5 κρυφές πηγές άγχους μέσα στο σπίτι σας

Πώς να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι σας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου, ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι μας έχει αυξηθεί δραματικά.

Ο εγκλεισμός σίγουρα έχει επηρεάσει ψυχολογικά τους περισσότερους, ωστόσο ένα εχθρικό και άβολο περιβάλλον μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο το στρες που όλοι μας νιώθουμε κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια Cecille Ahrens, το περιβάλλον του σπιτιού μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συνολική μας υγεία.

Τα καλά νέα, είναι ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε έναν παράδεισο χαλάρωσης, αρκεί να εξαφανίσουμε τις «πηγές του κακού».

Δείτε παρακάτω τις 5 πιο συχνές πηγές άγχους που κρύβονται στα περισσότερα σπίτια.

1. Ακαταστασία και αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια

Είναι γνωστό πως μια στοίβα με άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη προκαλεί στους περισσότερους άγχος, αλλά υπάρχει και μια πιο ύπουλη ακαταστασία η οποία -αν και όχι τόσο εμφανής- μας επηρεάζει εξίσου.

Ένα συρτάρι γεμάτο φορτιστές από κινητά που είχατε στην εφηβεία σας, ή μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα που έχετε να φορέσετε κάτι δεκαετίες, όχι μόνο γεμίζει το σπίτι σας αχρείαστα πράγματα, αλλά σας βαραίνει και ψυχολογικά.

«Πετάξτε τα αντικείμενα που είναι χαλασμένα καθώς και οτιδήποτε άλλο δεν προσθέτε κάποια αξία στη ζωή σας», συμβουλεύει ο ψυχολόγος Mark Loewen.

2. Κακός φωτισμός

Από τη μία, ένας ελλιπής φωτισμός μπορεί να σας ρίξει την διάθεση, ενώ από την άλλη το υπερβολικά έντονο, τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την χαλάρωσή σας.

Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την λειτουργία του κάθε δωματίου προκειμένου να αποφασίσετε την ένταση του φωτισμού.

Επίσης, προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως του ηλίου, όσο αυτό είναι δυνατό, ανοίγοντας τα παντζούρια και τις κουρτίνες κάθε πρωί.

3. Εργάζεστε και χαλαρώνετε στο ίδιο σημείο

Λόγω της πανδημίας, πολλοί από εμάς δουλεύουμε πλέον από το σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μας δυσκολεύει να διαχωρίσουμε την επαγγελματική μας ζωή από την επαγγελματική.

Η ιδανική λύση θα ήταν να έχουμε έναν χώρο για να δουλεύουμε και έναν για να χαλαρώνουμε, αλλά αυτό είναι αδύνατον για όσους ζουν σε μικρά σπίτια.

Ωστόσο, ακόμα και μια αλλαγή στην θέση της καρέκλας ή του τραπεζιού για το διάστημα που δουλεύετε, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική σας υγεία.

4. Παλιά και φθαρμένα έπιπλα

Όταν το σπίτι μας είναι γεμάτο με αφιλόξενα, άβολα αντικείμενα, τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό μας αυξάνονται.

Εάν δεν έχετε τα χρήματα, δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια έπιπλα, μπορείτε απλά να επισκευάσετε, να καθαρίσετε ή να βάψετε αυτά που ήδη έχετε!

5. Τηλεόραση

Είναι λογικό, με όλα αυτά που συμβαίνουν, να θέλουμε να παραμένουμε ενήμεροι για τις νέες εξελίξεις, ωστόσο εάν η τηλεόραση είναι ανοιχτή στις ειδήσεις όλη μέρα δεν θα μπορείτε να χαλαρώσετε.

Ενημερωθείτε για τα νέα μια φορά την ημέρα και έπειτα αντικαταστήστε το κανάλι των ειδήσεων με λίγη χαλαρωτική μουσική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ