Ο κορωνοϊός έχει βαρύ τίμημα στην ψυχική υγεία -SOS από ειδικούς, το στοίχημα της επόμενης μέρας

Καθώς ξεκινούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο και παρακολουθούμε την ανθρωπότητα να προσπαθεί να αφήσει πίσω της τον εφιάλτη του κορωνοϊού, ειδικοί και κυβερνήσεις στρέφουν το βλέμμα στην ψυχική υγεία.

Το τίμημα που καλείται να καταβάλλει κάθε ένας από εμάς, πολίτες, εργαζόμενοι, άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, είναι βαρύ. Ο φόβος της ασθένειας είναι μια μόνο πλευρά της αγωνίας που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο και στη χώρα μας.

Η πανδημία του κορωνοϊού αποσταθεροποίησε την εργασιακή μας ασφάλεια, δημιούργησε συνθήκες απομόνωσης από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στρες για το μέλλον. Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που τα μέτρα προστασίας δεν μας επιτρέπουν να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας, να τους πιάσουμε από το χέρι, να νιώσουμε την παρηγοριά.

1 στους 2 νέους βιώνει κατάθλιψη λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με έρευνες σε χώρες της Ευρώπης, ένα τρίτο ή και πλέον του ενήλικου πληθυσμού βιώνει έντονο άγχος μπροστά στις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των μέτρων περιορισμού που έχουν εφαρμοστεί.

Την ίδια ώρα, 1 στους 2 νέους μεταξύ 18 και 29 ετών βιώνει κατάθλιψη και άγχος μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον που διαμορφώνει ο κορωνοϊq. Ακόμη και εκείνοι που μοιάζουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, επηρεάζονται (1 στους 6).

«Ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουν οι οικογένειες μας. Είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που αφιέρωσε την συνέντευξη Τύπου στην ψυχική υγεία και τις προκλήσεις που θέτει σε αυτή η πανδημία του κορωνοϊού. «Είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Ανησυχητικές οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως το lockdown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης». «Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Έντονη αγωνία και στρες για τους ανθρώπους που εργάζονται στην Υγεία

Την ίδια ώρα, έρευνες δείχνουν πως ως και 20% των εργαζομένων στην υγεία υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν, χωρίς σταματημό όλο αυτό το διάσημα της πανδημίας και οι οποίοι φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Η κυρία Ράπτη αναφέρθηκε στη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, το οποίο, όπως τόνισε έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής σωματικής και ψυχολογικής. Η υφυπουργός προανήγγειλε μάλιστα για τους επαγγελματίες υγείας, τη διενέργεια μιας έρευνας για την εργασιακή εξάντληση (burnout) στον κλάδο της υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως στα μέλη της Επιτροπής για τον κορωνοϊό προστίθεται ο Έλληνας καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας, ο οποίος θα αναλάβει την συμβουλευτική πάνω στο φλέγον θέμα της ψυχικής υγείας.

Ο Δρ. Μποζίκας συμμετέχει στην «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων», γνωστή και ως μελέτη COH-FIT. Πρόκειται για μία μεγάλη διεθνή μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα περιλαμβάνει τη συνεργασία περισσότερων από 200 ερευνητών σε όλο τον κόσμο και διενεργείται υπό την αιγίδα πλήθους εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Η πραγματικότητα του κορωνοϊού καταβάλλει τους πολίτες

«Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους επόμενους μήνες, καθώς η πραγματικότητα αυτής της εμπειρίας τους καταβάλλει». Αυτά ήταν τα λόγια του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, ο οποίος σε μια μακροσκελή επιστολή απευθύνθηκε στους πολίτες της Ευρώπης.

Ο Κλούγκε εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πίεση στα συστήματα ψυχικής υγείας ανά την Ευρώπη το επόμενο διάστημα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερα στον τομέα.

«Πιστεύουμε ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη, αυτό κάνουμε» σημείωσε για το θέμα ο υπουργός και επισήμανε ότι «αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ