Ο κίνδυνος που κρύβει το μανό – Η καρκινογόνος ουσία που πρέπει να αποφεύγουμε

Ένα μεγάλο μέρος από τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση περιέχουν χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Μεγάλη έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι η μέση γυναίκα στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 16 προϊόντα περιποίησης την ημέρα (σαπούνια, κρέμες, σέρουμ, σπρέι κ.ά).

«Ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, οι αλλεργίες στα παιδιά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος δεν ξέρει γιατί. Οι αυξήσεις αυτές δεν οφείλονται μόνο στα γονίδια», επισήμανε στον Guardian η Νέκα Λέιμπα, επικεφαλής της εταιρίας EWG που διενεργεί ελέγχους σε προϊόντα περιποίησης.

Η ουσία που πρέπει να αποφεύγουμε στα μανό

Όπως είναι γνωστό, η λίστα με τις ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα είναι μεγάλη και δυσνόητη, γεμάτη χημικές ενώσεις που ο μέσος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει.

Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής ασφαλών προϊόντων είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να ξέρετε ποια ουσία πρέπει να αναζητήσετε.

Όπως τονίζει σχετική αναφορά του πανεπιστημίου του Harvard, η νούμερο 1 ουσία που καλό είναι να αποφεύγουμε βρίσκεται σε αρκετά μανό, καθώς και σε διάφορα προϊόντα ενδυνάμωσης (σκληρυντικά) νυχιών.

Ο λόγος για τη φορμαλδεΰδη (στα αγγλικά formaldehyde, ο χημικός τύπος είναι CH₂O), η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως «καρκινογόνος ουσία για τους ανθρώπους», κατατάσσοντάς την στην πρώτη κατηγορία καρκινογόνων. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται το κάπνισμα και ο αμίαντος.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Κοινωνίας Καρκίνου, η φορμαλδεΰδη είναι και ένα από τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης αλλεργικής δερματίτιδας εξ’ επαφής. Από τα μανό, η ουσία αυτή μπορεί να εισέλθει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την εισπνοή των αναθυμιάσεων, ενώ μπορεί και να απορροφηθεί από το δέρμα.

Μέχρι στιγμής, οι ακριβείς ποσότητες που κατά μέσο όρο προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός κάθε φορά που χρησιμοποιεί ένα μανό που περιέχει φορμαλδεΰδη δεν είναι γνωστή και επομένως δε μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος του κινδύνου.

Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα «Derma Doctor», ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εκδήλωση αρνητικών επιδράσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της περιποίησης νυχιών θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όσον αφορά τα προϊόντα που επιλέγουν και να φροντίζουν να αερίζεται καλά ο χώρος.

Φυσικά, η σύσταση αυτή ισχύει και για τα άτομα που βάφουν μόνα τους τα νύχια στο σπίτι τους, τα οποία συστήνεται να αποφεύγουν την αγορά προϊόντων στην ετικέτα των οποίων αναγράφεται η ουσία «φορμαλδεΰδη».

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Κοινωνία Καρκίνου, η ουσία αυτή αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οι συχνότεροι από τους οποίους βρίσκονται παρακάτω:

  • Formalin (Φορμαλίνη)
  • Formic aldehyde (Μυρμηκική αλδεΰδη)
  • Methanal (Μεθανάλη)
  • Methyl aldehyde (Μεθυλαλδεΰδη)
  • Formalin. Formic aldehyde. Methanal Methyl aldehyde
  • Methylene glycol
  • Methylene oxide

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ