Νέο εμβόλιο γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

Με βάση τις πρώτες δοκιμές, η προστασία του εμβολίου αγγίζει το 77%.

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης να δηλώνουν ότι θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική τομή στη μάχη κατά της νόσου.

Η ελονοσία, γνωστή και ως μαλάρια, ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, κυρίως παιδιών στην Υποσαχάρια Αφρική.

Αν και τα εμβόλια που έχουν προσπαθήσει να παρασκευάσουν οι επιστήμονες ήταν πολλά, κανένα από αυτά δεν κρίθηκε επιτυχημένο.

Ωστόσο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τελικά κατάφεραν να αναπτύξουν το πρώτο πειραματικό εμβόλιο που πέτυχε τον στόχο του ΠΟΥ για τουλάχιστον 75% αποτελεσματικότητα, προσφέροντας προστασία που φτάνει το 77%.  Μέχρι σήμερα, το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας είχε σημειώσει αποτελεσματικότητα που δεν ξεπερνούσε το 55%.

Οι δοκιμές για το νέο εμβόλιο έγιναν σε 450 παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο και διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο όχι μόνο ήταν ασφαλές, αλλά εμφάνισε και «υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητα» για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές μιλώντας στο BBC, το νέο αυτό εμβόλιο θα μπορούσε να έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία.

Πλέον, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές μεγαλύτερης εμβέλειας σε σχεδόν 5.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε μηνών και τριών ετών σε τέσσερις χώρες της Αφρικής, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Η ελονοσία προέρχεται από παράσιτα που μεταδίδονται σε ανθρώπους μέσω κουνουπιών. Αν και υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τη νόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπήρχαν 229 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως το 2019 και 409.000 θάνατοι.

Η ασθένεια εκδηλώνεται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους και ρίγη και, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα ακόμη και στον θάνατο.

Οι δοκιμές του εμβολίου κατά της ελονοσίας ξεκίνησαν το 2019, πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η ομάδα της Οξφόρδης, η δημιουργία του εμβολίου AstraZeneca κατά της COVID-19, έγινε με βάση την έρευνά τις για την ελονοσία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ