Μολνοπιραβίρη: Στη φάση 2 το χάπι κατά του κορονοϊού

«Τα δευτερεύοντα αντικειμενικά ευρήματα αυτής της μελέτης, της ταχύτερης μείωσης του μολυσματικού ιού μεταξύ ατόμων με πρώιμη COVID-19 που έλαβαν θεραπεία με μολνοπιραβίρη, είναι πολλά υποσχόμενα».

Το πειραματικό αντιικό φάρμακο μολνοπιραβίρη (molnupiravir) που αναπτύσσει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck & Co Inc, μαζί με την Ridgeback Bio, έδειξε ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στη φάση 2α 2 των δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ αναμένεται να περάσει και την τελική φάση των δοκιμών ως τον Μάιο.

Ειδικότερα, το χάπι που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλείται και «νέο Tamiflu», μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς έπειτα από πέντε ημέρες θεραπευτικής αγωγής, ανακοίνωσε η εταιρία το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες.

Σημειώνεται πως η 2η φάση της δοκιμής πραγματοποιήθηκε σε 202 ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Αναφορικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως «στα τέσσερα σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν, κανένα δεν θεωρήθηκε ότι είχε σχέση με το φάρμακο που μελετάται».

Ο Ουίλιαμ Φίσερ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε από την πλευρά του πως «τα δευτερεύοντα αντικειμενικά ευρήματα αυτής της μελέτης, της ταχύτερης μείωσης του μολυσματικού ιού μεταξύ ατόμων με πρώιμη COVID-19 που έλαβαν θεραπεία με μολνοπιραβίρη, είναι πολλά υποσχόμενα».

«Γνωρίζοντας ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αντιικές θεραπείες κατά του SARS-CoV-2, μας ενθαρρύνουν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», τόνισε, τέλος, η Γουέντι Πέιντερ, επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων της Ridgeback Biotherapeutics.

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ