Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα στοιχεία για τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer

Έρευνα Γάλλων ειδικών αποκαλύπτει ότι μία δόση εμβολίου δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα ωστόσο αυτό αλλάζει με την δεύτερη δόση.

Μικρή προστασία έναντι της μετάλλαξης παρέχει η μία δόση των εμβολίων σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα Γάλλων ειδικών που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει ανεπηρέαστη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια αν δεν ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός. Μια μόνο δόση των εμβολίων «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Από την άλλη όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις -άρα είναι πλήρως εμβολιασμένοι- έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Άρα, την ώρα που η Δέλτα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του CDC – ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.

Η έρευνα που έχει διεξαχθεί έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από εργαστηριακά πειράματα που εκθέτουν τον ιό στο αίμα ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid ή που έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω κάποιου εμβολίου.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν εάν τα αντισώματα που παράγονται από τη φυσική μόλυνση και από τα εμβόλια εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα, όπως και μια παραλλαγή αναφοράς παρόμοια με την αρχική έκδοση του Sars-Cov-21. Για τον σκοπό αυτό εξέτασαν τα δείγματα αίματος 103 ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Τα δείγματα της Δέλτα ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητα από της Άλφα σε δείγματα από μη εμβολιασμένα άτομα αυτής της ομάδας. Μία δόση εμβολίου αύξησε σημαντικά την ευαισθησία, κάτι που υποδηλώνει ότι όσοι έχουν αναρρώσει από κορονοϊό, πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφύγουν ορισμένες μεταλλάξεις.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης δείγματα 59 ατόμων αφότου έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech. Τα δείγματα αίματος όσων έκαναν μία δόση που κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα σε εργαστηριακά πειράματα ήταν 10%. Ωστόσο, η δεύτερη δόση αύξησε το ποσοστό προστασίας στο 95%. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιούργησαν τα δύο εμβόλια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ