Μαγιορκίνης: Έως 20% η πιθανότητα θανάτου από την Covid για τους 65 και άνω – Μείωση κινδύνου 20 φορές με τον εμβολιασμό

Στη σημασία του εμβολιασμού κατά της Covid τόσο των ηλικιωμένων όσο και των νεότερων στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθ. Γκ. Μαγιορκίνης κατά την αποψινή ενημέρωση για την πανδημία από το Υπ. Υγείας.

Με τη σύντομη παράθεση στοιχείων από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε την αποψινή ενημέρωσή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος, επίσης, απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τους πολίτες όλων των ηλικιών να εμβολιαστούν, συμβάλλοντας, έτσι, στον τερματισμό της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 157 εκατ., ενώ σε 3,2 εκατ. ανέρχονται τα θύματα της Covid-19. Ωστόσο, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία σταθεροποίησης, εξαιρουμένης της Ινδίας, όπου καταγράφονται οι μισές νέες μολύνσεις της τελευταίας περιόδου, όπως και το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη, συνέχισε, η επιδημία βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό, με τους θανάτους να παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση σε ποσοστό 20%, την τελευταία εβδομάδα. Από τις 47 χώρες του ευρωπαϊκού χώρου, οι 38 παρουσιάζουν σημαντικήγ βελτίωση σε μία σειρά επιδημιολογικών δεικτών.

Και στην Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται, σημείωσε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών. Η πίεση του ΕΣΥ, από την άλλη, παραμένει σταθερά στα ύψη, ανέφερε, παρά τα σημεία αποσυμπίεσης για ακόμη μία εβδομάδα. Στις ΜΕΘ, συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε σε ποσοστό 6% την τελευταία εβδομάδα, με το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών στα νοσοκομεία να «δείχνει» επίσης στην κατεύθυνση της σταδιακής αποσυμπίεσης των νοσοκομείων.

Ο κ. Μαγιροκίνης μίλησε και για την κατάσταση στην Αττική, όπου οι νέες διαγνώσεις, την τελευταία εβδομάδα, κατέγραψαν «σημαντικότατη μείωση» της τάξης του 30%.

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε πως οι αργίες του Πάσχα οδήγησαν σε μειωμένη προσέλευση των πολιτών για testing, κάτι που σημαίνει ότι «πιο αξιόπιστη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα».

Ο επιδημιολόγος μίλησε και για τη σημασία της μαζικής συμμετοχής όλων τωνπολιτών στον εμβολιασμό, εξηγώντας πως η «κάλυψη» των ηλικιωμένων, ειδικά, πολιτών, μειώνει σημαντικά τους θανάτους.

Όπως είπε, «αν είσαι 65 ετών και άνω η πιθανότητα να καταλήξεις», εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί ο πολίτης, «κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%». Ο εμβολιασμός μειώνει 20 φορές τη πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου, επεσήμανε.

Ο εμβολιασμός των νέων, δε, καθιστά το ενδεχόμενο θανάτου από την Covid «σχεδόν ανύπαρκτο». Μάλιστα ο καθηγητής έκλεισε την εισήγηση του με κάλεσμα προς τους νεότερους να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, κάτι που συνεπάγεται «ραντεβού με την επόμενη μέρα της πανδημίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι οι νέοι εμφανίζονται και να είναι εκείνοι που «οδηγούν» την πανδημία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ