Κρούσματα σήμερα 18/6: Βελτίωση δεικτών στις ανακοινώσεις ΕΟΔΥ, αγώνας δρόμου για το τοίχος ανοσίας

Συνεχίζεται η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών. Αισιόδοξη – σε σύγκριση με το παρελθόν – αναμένεται να είναι και η αποχινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, Παρασκευή (18/6).

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου.

«Σημαντική μείωση υπάρχει και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, καθώς και των διασωληνωμένων γεγονός που επιτρέπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να επανέρχεται στην κανονικότητα», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εξηγώντας πως οι θετικές αυτές εξελίξεις οδηγούν και στα «νέα βήματα ελευθερίας στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή», που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον κ. Χαρδαλιά.

Χθες, θυμίζουμε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 519 νέα κρούσματα, 16 θάνατους λόγω της Covid-19, αλλά και ότι 321 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η αποψινή επιδημιολογική έκθεση, η οποία αναμενεται,όπως κάθε απόγευμα, γύρω στις 18.00, αναμένεται να περιλαμβάνει αριθμούς σε αντιστοιχία με τους παραπάνω. Τα κρουσμάτα, εν παραδείγματι, δεν αναμένεται να υπερβούν τα 500 – 600, με δεδομένο πως η θετικότητα κινείται σε ποσοστά κάτω του «ορίου συναγερμού» (4%) εδώ και αρκετές μέρες.

Τα στοιχεία αυτά δε συνεπάγονται, ωστόσο, το «τέλος» της πανδημίας, το οποίο οι επιστήμονες συνδέουν με τον μαζικό και γρήγορο εμβολιασμό.

«Μείζονος σημασίας για να χτίσουμε πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας, είναι η συνέχιση των εμβολιασμών με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς και στο επόμενο διάστημα», σημείωσε και η κ. Πελώνη. «Ήδη, άλλωστε, από την Τετάρτη έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου προτεραιοποίησης και όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 18 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού», συμπλήρωσε.

Δίνοντας στοιχεία για την εν εξελίξει επιχείρηση «Ελευθερία», η κ. Πελώνη δήλωσε: «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 7.244.000 εμβολιασμοί. Μια δόση έχουν λάβει πάνω από 4.380.000 συμπολίτες μας, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 3.040.000».

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός παρέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (δείτε την εδώ) σε σχέση με την πιθανή υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες) και τις «διευκολύνσεις» σε εμβολιασμένους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ