Κορονοϊός: Μικρότερος κίνδυνος θανάτου για όσους παίρνουν αντικαταθλιπτικά SSRI

Επωφελή δράση εναντίον των χειρότερων συμπτωμάτων του κορονοϊού έχουν συγκεκριμένου τύπου αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα – Τι είναι τα SSRI.

Μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, έχουν οι άνθρωποι που παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ιδίως φλουοξετίνη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε μια μεγάλη ανάλυση ιατρικών αρχείων από 87 κέντρα υγείας στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», έρχεται να προστεθεί σε άλλες ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRI μπορεί να έχουν επωφελή δράση εναντίον των χειρότερων συμπτωμάτων της Covid-19, μολονότι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες κλινικές δοκιμές που ακόμη δεν έχουν γίνει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για 83.584 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19, από τους οποίους οι 3.401 έπαιρναν αντικαταθλιπτικά τύπου SSRΙ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη, είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη του κορονοϊού. Όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη (πωλείται, μεταξύ άλλων, με τις εμπορικές επωνυμίες Prozac και Ladose) ή εναλλακτικά ένα άλλο SSRI, τη φλουβοξαμίνη (πχ Luvox), είχαν 26% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από Covid-19.

Γενικότερα, οι ασθενείς με Covid-19 που έπαιρναν κάποιο αντικαταθλιπτικό SSRI, είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν όντως τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η στατιστική ανάλυση δείχνει σημαντική συσχέτιση. Οι αριθμοί έχουν δύναμη», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρίνα Σιρότα.

Τι είναι τα SSRI

Τα SSRI, η αλλιώς εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά. Μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης.

Λέγεται πως είναι σχετικά ασφαλή και συνήθως προκαλούν λιγότερες παρενέργειες από άλλα είδη αντικαταθλιπτικών.

Τα SSRI θεραπεύουν την κατάθλιψη αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας από τους χημικούς αγγελιοφόρους (νευροδιαβιβαστές) που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου (νευρώνες).

Τα φάρμακα αυτά, εμποδίζουν την επαναρρόφηση (επαναπρόσληψη) της σεροτονίνης στους νευρώνες. Αυτό καθιστά διαθέσιμη περισσότερη σεροτονίνη για τη βελτίωση της μετάδοσης μηνυμάτων μεταξύ των νευρώνων.

Ονομάζονται «εκλεκτικοί», επειδή επηρεάζουν κυρίως τη σεροτονίνη και όχι άλλους νευροδιαβιβαστές.

Μπορούν επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καταστάσεων εκτός της κατάθλιψης, όπως οι αγχώδεις διαταραχές.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/jamanetwork.com/mayoclinic.org)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ