Κορονοϊός – καρδιά: Οι κίνδυνοι που «εγκυμονεί» ο ιός

Κορονοϊός – καρδιά: Ποιοι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Η ανησυχία για τον κορονοϊό μπορεί να επισκιάσει την ανησυχία για την καρδιά, να στρέψει αλλού την προσοχή, να ωθήσει σε υποτίμηση συμπτωμάτων που άλλες εποχές θα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και η ίδια η λοίμωξη Covid-19 να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καρδιά ή να επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα. Οι κορoνοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορoνοϊούς.

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο Covid-19 στην καρδιά ποικίλουν: Οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση, κ.λπ.). Σύμφωνα με το onmed, η οξεία μυοκαρδίτιδα είναι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ιού είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

gynaika matia maska

Ποιοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες»

  • Ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς με σοβαρή πνευμονική υπέρταση.
  • Ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες.
  • Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοβαρή στεφανιαία νόσο (προερχόμενοι από επέμβαση bypass, ή τοποθέτηση stent).
  • Ασθενείς με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία κ.λπ.

maska

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ