Κορονοϊός και απώλεια όσφρησης: Μια υποσχόμενη δοκιμαστική θεραπεία και μερικά εύκολα life hacks

Ποια τα οφέλη της βιταμίνης Α και πώς ερευνάται η αποτελεσματικότητά της έναντι στην απώλεια όσφρησης λόγω μόλυνσης από κορονοϊό.

Η απώλεια ή η αλλοίωση της όσφρησης αποτελεί κοινό σύμπτωμα του κορονοϊού. Στους περισσότερους ανθρώπους, η αίσθηση επανέρχεται μέσα σε μερικές ημέρες (ή και εβδομάδες), ωστόσο, πολλοί αντιμετωπίζουν συνεχείς διαταραχές της όσφρησης.

Οι ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α μπορούν να θεραπεύσουν την απώλεια ή την αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης σε μερικούς ανθρώπους που προσβλήθηκαν από την Covid-19, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές διάρκειας 12 εβδομάδων από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Μερικοί από τους εθελοντές της έρευνας θα λάβουν τη θεραπεία με τις σταγόνες, όμως όλοι θα κληθούν να μυρίσουν έντονες οσμές, όπως σάπια αυγά και τριαντάφυλλα.

Έπειτα, «σκανάροντας» τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, θα ελεγχθεί εάν η βιταμίνη έχει επιδιορθώσει τις τραυματισμένες οσφρητικές οδούς.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Carl Philpott, από την Ιατρική Σχολή Norwich της UEA και το Πανεπιστήμιο James Paget NHS Trust, δήλωσε το εξής:

«Θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει αύξηση του μεγέθους των κατεστραμμένων «οδών» μυρωδιάς στον εγκέφαλο των ασθενών, όταν υποβάλλονται σε θεραπεία βιταμίνης Α με ρινικές σταγόνες.

Θα αναζητήσουμε αλλαγές στο μέγεθος του οσφρητικού βολβού – μια περιοχή πάνω από τη μύτη όπου τα νεύρα που σχετίζονται με τη μυρωδιά ενώνονται και συνδέονται με τον εγκέφαλο.

Θα εξετάσουμε επίσης, τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναγνώριση των οσμών».

Σημειώνεται, πως η βιταμίνη Α, (ή ρετινόλη), βοηθά στη διατήρηση:

– του ανοσοποιητικού συστήματος

– της όρασης

– του δέρματος

Πολλά γαλακτοκομικά τρόφιμα, καθώς και ορισμένα λαχανικά, περιέχουν αυτή τη βιταμίνη.

Όμως, οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής.

Εύκολα life hacks για καλύτερη αντιμετώπιση της απώλειας όσφρησης

Η εμπειρία της Lina Alnadi με το εν λόγω σύμπτωμα του κορονοϊού, ήταν κατά τα λεγόμενά της φρικτή!

Η 29χρονη από το Λονδίνο, ανέπτυξε παροσμία αφού μολύνθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι η μυρωδιά πολλών κοινών πραγμάτων είχε αλλάξει για εκείνη, από απλά πράγματα όπως το νερό μέχρι τα αγαπημένα της φαγητά.

«Θεωρείς την όσφρησή σου δεδομένη». Η απώλεια ήταν καταστροφική. Επηρέασε δραματικά τη διατροφή μου. Υπήρχαν πολλά φαγητά που απλά δεν μπορούσα πλέον να τα φάω», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC.

Όμως η κατάσταση βελτιώθηκε για την ίδια, όταν, όπως είπε, άρχισε να εφαρμόζει κάποιες απλές και έξυπνες λύσεις.

«Η προσθήκη λεμονιού ή τσίλι στα φαγητά μπορεί να τα κάνει να μυρίζουν καλύτερα», ανέφερε αρχικά.

«Πειραματίστηκα επίσης με το να κάνω λίστες με ασφαλή τρόφιμα που δεν θα με έκαναν να κάνω εμετό», εξήγησε στη συνέχεια.

Τέλος, όπως είπε, «έπρεπε να είμαι δημιουργική για να βεβαιωθώ ότι έτρωγα σωστές ποσότητες από τις σωστές τροφές για να είμαι καλά».

Πηγή BBC

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ