Κορονοϊός: Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη δεν εξαφάνισε καμία ασθένεια

Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη δεν εξαφάνισε καμία ασθένεια. Ακόμα κι αυτές που εξαλήφθηκαν χρειάστηκαν χρόνια μαζικών εμβολιασμών

«Ξεπεράσαμε το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών. Συνεχίζουμε. Εμβολιαζόμαστε!» έγραψε χθες στο Twitter και το Facebook ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους πολίτες «να χτίσουμε τείχος ανοσίας», για «να χαρούμε ξανά ό,τι μας έλειψε».

Αλλά ένα άλλο tweet αποκαλύπτει όμως ότι η Ελλάδα δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη κι αυτό δεν είναι διόλου αισιόδοξο… «Πάνω από 200 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ έχουν πλέον πλήρως εμβολιαστεί!» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκαλύπτοντας με τον αριθμό αυτό ότι το «τείχος ανοσίας» της ΕΕ είναι σαθρό με μόλις το 55% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο την ώρα που χρειαζόμαστε 80%-90%.

Γιατί δεν καταφέραμε επί 6 μήνες ένα καλύτερο ποσοστό; Εμβόλια υπάρχουν παρά τις αρχικές καθυστερήσεις και την ουσιαστική απαξίωση του AstraZeneca.

Δεν πετύχαμε το τείχος ανοσίας επειδή οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να πείσουν τους διστακτικούς, τους φοβισμένους, τους αμφισβητίες αλλά κι ένα ποσοστό ακροδεξιών ψεκασμένων που βλέπει συνωμοσίες και μικροτσίπ πίσω από κάθε προσπάθεια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού.

Το θέμα γίνεται πιο επικίνδυνο αν αναλογιστούμε ότι το 55% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ που είναι πλήρως εμβολιασμένο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη γωνιά του κόσμου. Είπε η κυρία φον ντε Λάιεν:

«Είμαστε πλέον μεταξύ των περιοχών του κόσμου που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αλλά είναι σημαντικό αυτή η πρόοδος να γίνεται με πιο ισορροπημένο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν νησίδες όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί».

Τι γίνεται στη κεντρική και νότια Αμερική, στην Ασία και την Αφρική;

Πόσες «νησίδες» και …ήπειροι ανεμβολίαστων υπάρχουν και πεθαίνουν αθόρυβα, χωρίς καθημερινούς απολογισμούς και καταγραφές;

Ο κόσμος είναι μικρός! Αν δεν το ξέραμε, το μάθαμε στις αρχές του 2020 που εξαπλώθηκε η πανδημία.

Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη δεν εξαφάνισε καμία ασθένεια. Ακόμα κι αυτές που εξαλήφθηκαν χρειάστηκαν χρόνια μαζικών εμβολιασμών… Με τον SARS-CoV-2 που μεταλλάσσεται σε μορφές πιο μεταδοτικές, αναρωτιέμαι, πόσα καλοκαίρια θα χάσουμε προσπαθώντας να τον νικήσουμε;

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ