«Κλειδώνει» ο εμβολιασμός των εφήβων: Πρώτα οι μαθητές του Λυκείου

Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων ανέφερε σήμερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Πότε αποφασίζεται.

«Πράσινο» φως αναμένεται να δώσει αύριο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των εφήβων. Η αρχή, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, θα γίνει με τους μαθητές των Λυκείων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Για τα άλλα εμβόλια αναμένουμε κάποια έγκριση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων και είναι κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά. Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, για τον λόγο ότι τα παιδιά αυτά πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά. Δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες».

«Ίσως», πρόσθεσε, «να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά».

Η Επιτροπή συνεδριάζει αύριο, και όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, συζητά μόνο για το εμβόλιο της Pfizer.

«Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια. Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», εξήγησε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ