Καρκίνος του εντέρου: Αλλαγή θεραπευτικής στρατηγικής μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης κατά 28%

Η χορήγηση χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου πριν από τη χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του κατά 28%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δοκιμής που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «φανταστική».

Σύμφωνα με τον Guardian, 1 στους 3 ασθενείς που διαγιγνώσκονται με τη νόσο βλέπει την ασθένεια να επιστρέφει μετά τη χειρουργική επέμβαση, ποσοστό που χαρακτηρίζεται «υπερβολικά υψηλό» από τους ειδικούς στον καρκίνο, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια αναζητώντας νέες στρατηγικές θεραπείας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος πεθαίνει από καρκίνο του εντέρου κάθε 30 λεπτά.

Αλλά μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του εντέρου σε πρώιμο στάδιο μειώνει την πιθανότητα επιστροφής της νόσου κατά 28%.
Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανακάλυψη αυτή κάθε χρόνο, δήλωσαν οι ειδικοί. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε τόσο θετικά αποτελέσματα από αυτή την ισχυρή δοκιμή, την οποία παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε η Genevieve Edwards, διευθύνουσα σύμβουλος του Bowel Cancer UK. «Είναι φανταστικά νέα που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή των χιλιάδων ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου σε αρχικό στάδιο κάθε χρόνο».

Στη δοκιμή FOxTROT, με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λιντς και χρηματοδότηση από το Cancer Research UK, συμμετείχαν 1.053 ασθενείς σε 85 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τη Σουηδία.

Τι έδειξε η μελέτη

Η χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως μετά τη χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν αδέσποτα καρκινικά κύτταρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση της νόσου. Όμως, σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι ασθενείς θα λαμβάνουν έξι εβδομάδες χημειοθεραπείας, θα χειρουργούνται και στη συνέχεια θα ακολουθούν 18 εβδομάδες χημειοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η πρώτη ομάδα ασθενών έλαβε έξι εβδομάδες χημειοθεραπείας, ακολούθησε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια 18 εβδομάδες χημειοθεραπείας. Η δεύτερη ομάδα είχε κανονική θεραπεία για τον καρκίνο του εντέρου, γνωστό και ως καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία περιελάμβανε χειρουργική επέμβαση ακολουθούμενη από 24 εβδομάδες χημειοθεραπείας.

Οι ασθενείς που έκαναν χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο τους να επανέρχεται. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε όλο το NHS και σε χώρες παγκοσμίως.

«Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει την αξία της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας σε διάφορους άλλους καρκίνους και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην κλινική», δήλωσε η δρ Laura Magill, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη μονάδα κλινικών δοκιμών του Μπέρμιγχαμ.

Ο Geoff Hoggard, από το Leeds, ο οποίος συμμετείχε στη δοκιμή, δήλωσε ότι ήταν ένα «τεράστιο σοκ» όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016. «Ήμουν πρόθυμος να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για να λάβω την πιο αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε.

Ο Hoggard περιέγραψε ότι η χημειοθεραπεία πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση ήταν «δύσκολη υπόθεση». Η εγκεφαλική ομίχλη και η έντονη κούραση τον επιβάρυναν, πρόσθεσε. «Συνέχισα, χάρη στην υποστήριξη των φίλων, της οικογένειας και της τοπικής μου εκκλησίας, που ήταν μια συνεχής πηγή δύναμης. Τελικά, όλα άξιζαν τον κόπο. Δεν είχα καμία επιπλοκή μετά την επέμβαση και δεν υπήρχαν σημάδια καρκίνου κατά τους μήνες και τα χρόνια μετά. Έξι χρόνια μετά, ξαναζώ τη ζωή μου στο έπακρο».

Ο καθηγητής Matthew Seymour, του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε ότι ο χρόνος είναι «το παν» όταν πρόκειται για τη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. «Η απλή πράξη της επίσπευσης της χημειοθεραπείας, η χορήγησή της πριν από τη χειρουργική επέμβαση αντί για μετά, αποδίδει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η κλιμάκωση αυτής της θεραπείας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη φροντίδα του καρκίνου και να σώσει πολλές χιλιάδες ζωές».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ