ΗΠΑ: Εξαιρετικά μεταδοτικός μύκητας εξαπλώνεται στη χώρα

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν θανατηφόρο μύκητα που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP) δήλωσε ότι η αύξηση και η εξάπλωση του μύκητα Candida auris (C auris) είναι «ανησυχητική». Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό στέλεχος ζύμης που δεν σχηματίζει βλαστικούς σωλήνες και δεν έχει εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν περιγράψει τον μύκητα, ο οποίος σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, ως «μεγάλη απειλή» το 2019.

Όμως, η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στις ΗΠΑ μεταξύ 2020 – 2021, ενώ τα πολυανθεκτικά στελέχη γίνονται πιο συχνά.

Η μεγαλύτερη μετάδοση συμβαίνει σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μεταξύ των ενοίκων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων με συσκευές που είναι εντοιχισμένες ή με μηχανικούς αναπνευστήρες. Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων ατόμων, σκοτώνει μεταξύ 30 – 60%.

Η μεταδοτικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «ανεπαρκείς γενικές πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

230320-candida-auris-cdc-map-mn-1536-9eb392.webp

Τι αναφέρει η νέα έκθεση

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, μελετά τον μύκητα που έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή τους τελευταίους μήνες.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις εξελίσσονται σε «μείζονα απειλή» για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι οι μύκητες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι παγκοσμίως, καθώς η αλλαγή του κλίματος καθιστά τα περιβάλλοντα πιο κατάλληλα γι’ αυτούς.

Τα κρούσματα

Η τελευταία μελέτη εξέτασε επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα που αναφέρθηκαν στις κρατικές και τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες και στο CDC μεταξύ 2016 και 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μολύνσεις αυξήθηκαν από 1.310 το 2020 σε 4.041 το 2021.

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις έχουν ήδη προκαλέσει 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ – και 1,5 εκατ. παγκοσμίως, το 2021.

Και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων C auris δεν λέει να κοπάσει, με 2.377 κλινικές περιπτώσεις και 5.754 περιπτώσεις διαλογής πέρυσι.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα κρούσματα του μύκητα που είναι ανθεκτικά στο αντιβιοτικό εχινοκανδίνη είχαν αυξηθεί. Το 2021 υπήρχε περίπου τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων από ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα έτη.

1679349278_759_Urgent-threat-of-highly-contagious-FUNGUS-that-has-a-kill.jpg

Τρία χρόνια μετά, το CDC έδωσε στον μύκητα το ανώτατο επίπεδο προβληματισμού, καθώς είναι συχνά ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα, μεταδίδεται εύκολα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο C auris εμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία σε Ινδία, Νότια Αφρική και Νότια Αμερική με τους ερευνητές δεν γνωρίζουν τον λόγο.

Οι μύκητες συνήθως δεν μπορούν να αντέξουν τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, όμως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το C auris μπορεί να έχει προσαρμοστεί για να επιβιώσει σε θερμότερο κλίμα.

Τα κύρια συμπτώματα του μύκητα είναι πυρετός και ρίγη που δεν βελτιώνονται. Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά είδη λοίμωξης, όπως στην κυκλοφορία του αίματος, στις πληγές ή στα αυτιά.

Το ποσοστό θνησιμότητας εξαρτάται από την πολιτεία, αλλά κυμαίνεται από 30 έως 60%.

1679349273_519_Urgent-threat-of-highly-contagious-FUNGUS-that-has-a-kill.jpg

Πώς μεταδίδεται ο μύκητας

Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής και μπορεί επίσης να μεταδοθεί με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών ή εξοπλισμού.

Οι άνθρωποι κολλούν τον μύκητα μέσω της σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Ο C auris μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος ή μιας πληγής.

Εάν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα ή εισέλθει βαθιά στο εσωτερικό του σώματος, προκαλεί λοιμώξεις στο αίμα ή στα εσωτερικά όργανα (γνωστός ως επεμβατικός C auris).

Ο μύκητας σκοτώνει περισσότερους από 1 στους 3 ανθρώπους με διεισδυτικό C auris. Ο C auris μπορεί επίσης να ζει στο δέρμα ή σε άλλα μέρη του σώματος χωρίς να σας αρρωσταίνει.

Οι ερευνητές εξέτασαν κλινικές και διαγνωστικές περιπτώσεις. Επειδή ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διεξάγεται ομοιόμορφα σε όλες τις πολιτείες, ο αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να υποεκτιμάται.

Πολλά από τα πρώτα κρούσματα του C auris στις ΗΠΑ είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό, αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε τοπική μετάδοση.

Πού γίνεται η μετάδοση

Το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης των κρουσμάτων έχει γίνει σε νοσοκομεία μακροχρόνιας φροντίδας και σε οίκους ευγηρίας. Οι ασθενείς που είναι ήδη άρρωστοι και έχουν πολλαπλές παθήσεις ή βρίσκονται με αναπνευστήρες, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Νέα Υόρκη και Σικάγο είναι οι πόλεις έχουν πληγεί περισσότερο, αλλά κρούσματα του μύκητα έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από τις μισές ΗΠΑ.

Συνολικά καταγράφηκαν 3.270 κλινικές περιπτώσεις και 7.413 περιπτώσεις διαλογής μεταξύ 2019 και 2021. Πριν από αυτό, τα κρούσματα αυξήθηκαν από 53 το 2016 σε 330 το 2018 και στη συνέχεια κατά 44% σε 475 το 2019.

Τα κλινικά κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται κάθε χρόνο, αυξάνοντας σε 756 το 2020 και στη συνέχεια σχεδόν διπλασιάζοντας τα 1471 το 2021.

Οι πολιτείες του Όρεγκον, της Μινεσότα και του Μίσιγκαν ανέφεραν το πρώτο κρούσμα του μύκητα το 2021. Εν τω μεταξύ, περιοχές με προηγούμενα κρούσματα αλλά περιορισμένη εξάπλωση, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα, είχαν νέα και αυξανόμενη μετάδοση.

Ελλείψεις και πανδημία οι λόγοι εξάπλωσης;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων αντανακλά «ελλείψεις στην έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

Πρόσθεσαν ότι η αυξημένη εξάπλωση μπορεί να έχει «επιδεινωθεί από την πίεση που σχετίζεται με την πανδημία στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας».

Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτιωμένη ανίχνευση και πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων για την πρόληψη της εξάπλωσης του C auris», έγραψαν οι ερευνητές της μελέτης.

Οι λοιμώξεις από μύκητες τράβηξαν τελευταία την προσοχή λόγω της επιτυχημένης εκπομπής του HBO «The Last of Us», στην οποία ο μύκητας cordyceps είχε εξελιχθεί ώστε να μολύνει ανθρώπους, να ελέγχει το μυαλό τους και να τους μετατρέπει σε αιμοδιψή ζόμπι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ