ΗΠΑ: Εντομοκτόνα και τοξικά φυτοφαρμάκων σε φασολάκια και βατόμουρα

Μολονότι τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, στην πραγματικότητα ορισμένες από αυτές τις τροφές εμπεριέχουν τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων, όπως αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα του Healthstat.gr.

Μία πρόσφατη έρευνα του Environmental Working Group στην Αμερική που εστίασε σε 45.000 δείγματα από 46 φρούτα και λαχανικά – αντλώντας στοιχεία από το USDA και τον FDA – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των μη βιολογικών φρέσκων προϊόντων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχουν υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Ο δωδεκάλογος των «απαγορευμένων» φρούτων και λαχανικών

Τα 12 φρούτα και λαχανικά που μολύνθηκαν περισσότερο από φυτοφάρμακα το 2023, σύμφωνα με το EWG είναι οι φράουλες, το σπανάκι (σγουρό λάχανο, kale), τα χόρτα μουστάρδας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, οι κόκκινες και οι καυτερές πιπεριές, τα κεράσια, τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια.

Το σγουρό λάχανο, οι λαχανίδες και τα χόρτα μουστάρδας, όπως και οι κόκκινες και οι καυτερές πιπεριές είχαν τα περισσότερα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια — 103 και 101 φυτοφάρμακα συνολικά, αντιστοίχως.

Βατόμουρα και πράσινα φασόλια

Εστιάζοντας στα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια, ο οδηγός του 2023 σημείωσε ότι αυτά τα προϊόντα είχαν «προβληματικές συγκεντρώσεις» οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Το νευροτοξικό φυτοφάρμακο acephate, του οποίου τη χρήση απαγόρευσε η EPA στα πράσινα φασόλια το 2011, εντοπίστηκε στο 6% των δειγμάτων.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει ορισμένες χημικές ουσίες για χρήση σε καλλιέργειες, μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health τον Ιούνιο του 2019 διαπίστωσε ότι η Αμερική υστερεί σε σχέση με άλλες γεωργικές χώρες στην απαγόρευση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

Φυσικά, επειδή τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά και προορίζονται να σκοτώσουν ζωντανούς οργανισμούς (έντομα, φυτά και μύκητες που θεωρούνται παράσιτα), είναι εξίσου επιβλαβή και για τον άνθρωπο.

Στον αντίποδα, τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα είναι το αβοκάντο, το γλυκό καλαμπόκι, ο ανανάς, τα κρεμμύδια, η παπάγια, τα μπιζέλια (κατεψυγμένα), τα σπαράγγια, το πεπόνι, τα ακτινίδια, τα λάχανα, τα μανιτάρια, το μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το καρπούζι και τα καρότα.

Με πληροφορίες από: www.Healhstat.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ