Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Προσοχή στις γεύσεις και στις τοξίνες – Νέα αμερικανική έρευνα

Μετά το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων εισπνέουν δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα ενός συνθετικού ψυκτικού παράγοντα που χρησιμοποιείται για να μιμείται τις γεύσεις μέντας και μενθόλης. Λίγα είναι γνωστά για το περιεχόμενο των συνθετικών ψυκτικών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τους κινδύνους για την υγεία τους, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβραδύνει τη δημοτικότητά τους, με τους καπνιστές να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις γεύσεις μέντας ή μενθόλης.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιούν τους συνθετικούς παράγοντες WS-3 και WS-23 στα προϊόντα τους σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλή. Οι προμηθευτές άρχισαν πρόσφατα να εμπορεύονται συνθετικά πρόσθετα που παρέχουν το δροσιστικό αποτέλεσμα χωρίς τη γεύση μέντας.

Η έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της American Thoracic Society (ATS) στο Σαν Φρανσίσκο. Ο καθηγητής Sven Jordt, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Σε προηγούμενη μελέτη ανακαλύψαμε ότι ένας συνθετικός ψυκτικός παράγοντας, το WS-3, προστέθηκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα Juul που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

«Η Juul ήταν η πιο δημοφιλής μάρκα ηλεκτρονικών τσιγάρων εκείνη την εποχή. Αυτό μας οδήγησε να διερευνήσουμε εάν συνθετικοί ψυκτικοί παράγοντες προστίθενται επίσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διατίθενται στο εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο καθηγητής, ο οποίος εργάζεται στην αναισθησιολογία, τη φαρμακολογία και τη βιολογία του καρκίνου στο πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη μελέτη με τους συναδέλφους του να αναζητούν όρους όπως «kool/cool» και «ice» σε ιστοσελίδες που πουλούσαν υγρά αναπλήρωσης και ψάχνουν να δουν αν οι εταιρείες πούλησαν τους ψυκτικούς παράγοντες WS-3 και WS-23. Εστίασαν την έρευνά τους τόσο στις ποικιλίες πάγου όσο και στις μη παγωμένες ποικιλίες της Puffbar, της πιο δημοφιλούς μάρκας στις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάστηκε ως ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης για να αποφύγει τον κανονισμό της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για συσκευές «pod» με ανταλλάξιμα φυσίγγια όπως π. Juul.

Χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία/φασματομετρία μάζας για τον εντοπισμό ουσιών μέσα στα δείγματα, η ομάδα μπόρεσε να χαρακτηρίσει ηλεκτρονικά υγρά και συνθετικά ψυκτικά. Στη συνέχεια υπολόγισε το περιθώριο έκθεσης (MOE) για να προσδιορίσει τον κίνδυνο συνθετικών ψυκτικών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ένα MOE 100 σημαίνει ότι η έκθεση του χρήστη είναι 100 φορές χαμηλότερη από τα επίπεδα που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν τοξικές επιδράσεις στα όργανα των ζώων. Οι επιστήμονες εντόπισαν το WS-3 σε 24 από τα 25 ηλεκτρονικά υγρά αναπλήρωσης που εντόπισαν. Σχεδόν όλες οι (13 από τις 14) ποικιλίες γεύσης Puffbar μιας χρήσης περιείχαν WS-23, με πέντε από τις 14 να περιέχουν επίσης WS-3, τόσο σε γεύσεις πάγου όσο και σε γεύσεις χωρίς πάγο.

Συνθετικοί ψυκτικοί παράγοντες βρέθηκαν όχι μόνο σε προϊόντα με γεύση μέντας ή μενθόλης, αλλά σε προϊόντα με γεύση φρούτων και καραμέλας, συμπεριλαμβανομένου του Puffbar και άλλων ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης. Το Puffbar εμπορεύεται γεύσεις όπως μάνγκο, βανίλια, μούρο και πολλές άλλες γλυκές γεύσεις – δημοφιλείς στους νέους.

Οι επιστήμονες που μελετούν επιβλαβείς ουσίες γνωρίζουν ότι το MOE κάτω από 100 υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο. Ανησυχητικά, τα MOE για το WS-23 σε 11 από τα 13 προϊόντα Puffbar ήταν λιγότερα από 100 ανεξάρτητα από το αν η ομάδα σχεδίαζε για περιστασιακή ή βαριά χρήση.

Ο δρ. Jordt είπε: «Όταν το MOE είναι κάτω από 100, ρυθμιστικές αρχές όπως ο FDA ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να επανεξετάσουν την ασφάλεια του προϊόντος και να συμβουλεύσουν τους κατασκευαστές σχετικά με τα βήματα που θα κάνουν το προϊόν ασφαλές στη χρήση. Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων εισπνέουν τα WS-3 και WS-23 σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή από τον ΠΟΥ, με τη δυνατότητα να προκαλέσουν τοξικότητα στα όργανα.

«Οι ρυθμιστικές αρχές όπως ο FDA θα πρέπει να εξετάσουν την ασφάλεια των προϊόντων των συσκευών ατμίσματος Puffbar και των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου που δοκιμάσαμε. Τα WS-3 και WS-23 ρυθμίζονται από τον FDA ως πρόσθετα τροφίμων, αλλά όχι για εισπνοή. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων «πετάνε στα τυφλά» προσθέτοντας αυτές τις χημικές ουσίες».

Τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή της να απαγορεύσει τα τσιγάρα με μενθόλη και τα πούρα με γεύση. Η ATS είπε: «Τα αρωματισμένα προϊόντα καπνού ήταν μια βασική στρατηγική στο οπλοστάσιο μάρκετινγκ της Big Tobacco για την εκκίνηση των καπνιστών σε νεαρή ηλικία».

Πηγή: nottinghampost.com

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ