Γρίπη της καμήλας: Τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Την ώρα που σε πολλά μέρη του πλανήτη τα πράγματα με τον κορονοϊό δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φοβούνται κρούουν «καμπανάκι» για τη λεγόμενη γρίπη της καμήλας.

Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού, ένα πιο θανατηφόρο «ξαδερφάκι» της Covid- 19. Δεκάδες άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με το «Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής» (MERS) στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην εθνική της Γαλλίας, μόλις μία ημέρα μετά τον θρίαμβο επί του Μαρόκου στο Μουντιάλ 2022, καθώς μετά τους Αντριέν Ραμπιό και Νταγιό Ουπαμεκανό, και ο Κίνγκλεϊ Κομάν έχει συμπτώματα ίωσης. Αυτός ήταν μάλιστα και ο λόγος που οι δύο πρώτοι απουσίαζαν από τον ημιτελικό με το Μαρόκο.

Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον ιό πίσω από την πανδημία του Covid. Έτσι, ο ιός μεταδίδεται κυρίως σε άτομα από μολυσμένες καμήλες. Μερικές φορές όμως μπορεί και να εξαπλωθεί μεταξύ ανθρώπων μετά από στενή επαφή.

Μάλιστα, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ασθένεια θα μπορούσε να «ταξιδέψει» σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, λόγω του τεράστιου αριθμού οπαδών που έχουν μεταβεί στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου το 35% των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό έχασαν τη ζωή τους».

Δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για το MERS. Ωστόσο, υπάρχουν εμβόλια υπό ανάπτυξη και η αντίστοιχη θεραπεία παρέχεται με βάση την κλινική κατάσταση ενός ατόμου.

Τα συμπτώματα της γρίπης της καμήλας

Τα συμπτώματα του MERS κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο και θάνατο.

Τυπικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να γίνει σοβαρή. «Σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί μηχανικό αερισμό και υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονοπάθεια ασθένεια και διαβήτη», λέει ο ΠΟΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ