Γρίπη: Προσοχή για έγκυες και παιδιά – Τι λένε οι ειδικοί

Η έξαρση της γρίπης έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.

Εάν και σε γενικές γραμμές, ο ιός της γρίπης φαίνεται να προκαλεί ήπια νόσηση για όσους είναι υγιείς, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι, καθώς και τα παιδιά φαίνεται να κινδυνεύουν από σοβαρότερες επιπλοκές.

Μάλιστα, πρόσφατα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού από γρίπη για την περίοδο 2022-2023, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι φέτος το κύμα της γρίπης θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μετά από δύο χειμώνες αναγκαστικού εγκλεισμού.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το «Public Health», ο θάνατος αυτός έρχεται μετά από μια άνευ προηγουμένου έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, καθώς και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ενώ εκρηκτική είναι και η αύξηση των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ολόκληρη την επικράτεια, τα οποία πλέον έχουν έλλειψη σε διαθέσιμες κλίνες.

«Μια απώλεια ενός παιδιού είναι πάντα τραγική. Η γρίπη ‘χτυπά’ τα παιδιά ιδιαίτερα σκληρά, όπως και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, τις εγκύους και τους άνω των 65 ετών», αναφέρει ο δρ. Τζεφ Ντούχιν, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας στην πολιτεία του Σιάτλ.

Γρίπη: Τι προτείνουν οι ειδικοί για έγκυες και παιδιά

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης σε εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

«Καθώς η δραστηριότητα της γρίπης κανονικά παραμένει υψηλή για αρκετούς μήνες, αυτή είναι μια καλή στιγμή να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Ιδίως στην περίπτωση των εγκύων, το εμβόλιο θα προστατεύσει και το μωρό, διότι τα αντισώματα μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο», εξηγεί ο Ντούχιν.

Παράλληλα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πρέπει να τηρούμε όλοι τους βασικούς κανόνες υγιεινής για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, ο ECDC προτρέπει να μην παραλείπετε τα παρακάτω:

  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, τακτικά.
  • Καθαρίζετε τακτικά αντικείμενα που πιάνετε με βρώμικα χέρια, όπως είναι τα κλειδιά σας.
  • Αποφεύγετε ανθρώπους που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως είναι ο βήχας ή ο πυρετός. Παράλληλα, εάν είστε εσείς άρρωστοι αποφύγετε την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
  • Εάν τα παραπάνω δεν είναι δυνατά, τότε φορέστε μάσκα προστασίας εάν πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος, καθώς και εάν εσείς είστε άρρωστος για να προστατεύσετε τους γύρω σας.
  • Φορέστε μάσκα σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου αυτό είναι δυνατό (π.χ: ΜΜΜ, νοσοκομεία κτλ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ