Γουργουλιάνης: Σε λάθος δρόμο τα μέτρα, δεν είναι εφαρμόσιμα

Άλλη φόρμουλα μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητά ο Καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Αντιρρήσεις και ενστάσεις σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά της πανδημίας εκφράζει ο Καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο καθηγητή αν και αναφέρθηκε με καλά λόγια για το σύστημα εμβολιασμού είπε πώς τα μέτρα είναι λάθος καθώς όπως είπε εγκλωβίζουν μέσα στο σπίτι τους ανθρώπους, αντί να τους δίνουν περισσότερο χρόνο και χώρο για να βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον.

«Είμαστε σε λάθος δρόμο. Εγκλωβίζουμε τον κόσμο μέσα στα σπίτια από νωρίς. Τα μέτρα είναι τέτοια που δεν είναι εφαρμόσιμα κι ο κόσμος βρίσκει τρόπο να ξεφεύγει από αυτά.  Δεν μιμηθήκαμε,  όχι την αντιμετώπιση των πανδημιών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έστω την πρώτη φάση. Στην πρώτη φάση θυμίζω ότι τα μάρκετ ήταν ανοιχτά από νωρίς το πρωί και μένανε ανοιχτά μέχρι το βράδυ. Αυτά τα ξεχάσαμε. Εγώ πήγαινα στις 7 το πρωί στο σούπερ μάρκετ και έκλειναν στις 10 το βράδυ, άρα υπήρχαν περισσότερες ώρες λειτουργίας για να μην συνωστίζονται οι άνθρωποι. Επίσης κυκλοφορούσαμε περισσότερες ώρες, πηγαίναμε για περπάτημα περισσότερες ώρες. Τώρα ακόμη και η δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος μακριά από το σπίτι του έχει κοπεί», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης στο Ράδιο ΕΝΑ συμπληρώνοντας πως δεν χρησιμοποιούμε τη γνώση από την ιστορία της ιατρικής, δεν χρησιμοποιούμε τη γνώση από το πρώτο πανδημικό κύμα και κυρίως δεν χρησιμοποιούμε πρακτικές που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι για παράδειγμα άνοιξαν και λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν ισχυρίζεται να ανοίξουν τώρα τα εστιατόρια, όμως είναι παράλογο να απαγορεύεται το ψάρεμα και το κυνήγι, για παράδειγμα και υπογράμμισε πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι περισσότερες ώρες την ημέρα σε μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο.

Συνδέοντας το σκεπτικό του με τα μέτρα και τους περιορισμούς, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε πως η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται μέσα στο σπίτι, είναι ενδοοικογενειακές και γίνονται από τα παιδιά που γυρίσανε σπίτι, ενώ υπάρχουν μολύνσεις σε σε εργοστάσια και συγκοινωνίες, όπου συνωστίζονται οι άνθρωποι, σχολιάζοντας παράλληλα πως η τηλεργασία δεν έχει εξαπλωθεί όπως θα έπρεπε.

«Αντί να δώσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στους ανθρώπους, ουσιαστικά δίνουμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι σε κλειστό περιβάλλον. Καταλαβαίνω ότι είναι πρόβλημα η κινητικότητα και για πάει κάποιος στη Βυζίτσα θα μπει στο αυτοκίνητο με άλλους 2-3, αλλά ουσιαστικά σπρώχνουν τον κόσμο στις πλατείες και δεν έχουμε ελέγξει την ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού οι άνθρωποι αυτοί από τις 6 το απόγευμα στην Αθήνα είναι κλεισμένοι σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε σε πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να είναι σε εξωτερικούς χώρους, φορώντας τη μάσκα και τηρώντας τα μέτρα, υπογράμμισε όμως πως δεν θα πρέπει να γίνονται κοινωνικές εκδηλώσεις στο σπίτι, ενώ σχολίασε πως τα 9 άτομα στις γιορτές ήταν ένα μέτρο κι ένα όριο χωρίς ουσία.

«Είναι αναπόφευκτη η διαμονή στο ίδιο σπίτι. Άρα συνεχίζουμε να μένουμε στο ίδιο σπίτι με όσους μέναμε και δεν κάνουμε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό το 9 άτομα στις γιορτές στο σπίτι δεν ήταν εύστοχο. Όσοι ήμασταν μέσα στο σπίτι, αυτοί να συνεχίσουμε και τις γιορτές», τόνισε.

(Πηγή: Magnesianews)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ