Φαρμακευτικοί σύλλογοι και ο ΠΦΣ αποκτούν «ειδικού τύπου» αυτοδυναμία με 100 χρόνια καθυστέρηση

Σε διαβούλευση μπήκε από την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που φιλοδοξεί να αναμορφώσει τους φαρμακευτικούς συλλόγους και το ΙΦΕΤ…

Το iEidiseis επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά με σκοπό να μάς πληροφορήσει ποια ανάγκη έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό και μάλιστα στην εκπνοή της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

«Το νομοσχέδιο αφορά τη λειτουργία των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων και το ΠΦΣ. Είναι έτοιμα πολλών ετών να μάς λύσουν τα χέρια διότι η λειτουργία μας μέχρι τώρα διέπεται από ένα νόμο του 1928 και αποσπασματικούς άλλους πολλούς χωρίς συνοχή. Δεν έχει για παράδειγμα δυνατότητα να προσλάβει ένα μόνιμο υπάλληλο ο ΠΦΣ αλλά έπρεπε να περιμένει τον ΑΣΕΠ ή να προσλάβει με μπλοκάκι. Τώρα θα συνεχίσει να είναι ΝΠΔΔ αλλά Ειδικού Τύπου όπως και άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι», μάς εξηγεί ο κ. Βαλτάς ο οποίος δείχνει ενθουσιασμένος για την εξέλιξη αυτή.

«Υπάρχουν άρθρα που αφορούν τη λειτουργία μας σε άλλους νόμους. Τώρα όλα μαζεύτηκαν, αναδιατυπώθηκαν -καθώς ήταν γραμμένα το 1928 στην καθαρεύουσα και με παρωχημένες έννοιες… Πλέον έχω δυνατότητα να δημιουργήσω ένα Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης μέσα στον ΠΦΣ ενώ λειτουργούσαμε ιδιωτικό. Το έβαλα στόχο από όταν ανέλαβα διότι είχε πολλή δουλειά. Έγινε άρθρο -άρθρο η δουλειά και από το υπουργείου σε συνεργασία μαζί μας και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι αυτό», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει δυναμική στους φαρμακευτικούς συλλόγους και αλλάζει και τη δυναμική του ΠΦΣ. Όπως λέει για παράδειγμα ο κ. Βαλτάς, «έκανα ετήσια σύμβαση με λογιστικό γραφείο, τώρα μπορώ να έχω οργανωμένο εσωτερικό λογιστικό γραφείο. Να οργανώσουμε και το Γραφείο Συνταξιοδότησης του ΠΦΣ. Γενικά μάς λύνει τα χέρια να μπορέσουμε να οργανωθούμε και να επιτελέσουμε έργο σε πολλά επίπεδα», καταλήγει.

Η ανακοίνωση για το νομοσχέδιο

Ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, θέτει από σήμερα 17η Μαρτίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8 π.μ., σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τον τίτλο «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ».

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 29η Μαρτίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.00 π.μ..

Σκοπός του σχεδίου νομοσχεδίου είναι:

– Ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τη λειτουργία τους, συµπεριλαµβανοµένου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεδομένου ότι το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από τον ν. 3601/1928 (Α’ 119), όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει σήμερα ενενήντα πέντε (95) έτη μετά την ψήφισή του, είναι πια παρωχημένο, µε διατάξεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούονται ή αλληλεπικαλύπτονται ή έχουν καταργηθεί.

– Η επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά τρόπο, αφενός μεν, απολύτως σύγχρονο, αποτελεσματικό και διαφανή, αφετέρου δε, που να προσιδιάζει στον διφυή χαρακτήρα τους ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σωματειακής μορφής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ