Φαρμακευτικές σε ανάπτυξη δυνάμεων κατά της COVID-19 κι όχι μόνο

Κινητικότητα επικρατεί μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων παγκοσμίως καθώς η πανδημία κορυφώνεται και θέτει τις ανάγκες της Ανθρωπότητας σε νέες βάσεις…

Η GENESIS Pharma ανακοίνωσε την έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας της με την Seagen Inc., μια διεθνή φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανακαλύπτει, αναπτύσσει και διαθέτει πρωτοποριακά φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Την ίδια ώρα η Novartis ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας της με τις Pfizer/BioNTech που αφορά το τελευταίο στάδιο παραγωγής των εμβολίων τους, αυτό της εμφιάλωσης. Και άλλες εταιρίες ετοιμάζουν τις πολυαναμενόμενες θεραπείες για τη COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τη GENESIS Pharma η συμφωνία αφορά την αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, μιας νέας, καινοτόμου αντικαρκινικής θεραπείας ενηλίκων ασθενών με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε μια ακόμα σημαντική διεθνή συνεργασία για την εταιρεία μας. Η Seagen είναι μια παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας επικεντρωμένη στο στόχο της επαναστατικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που εμπιστεύτηκε και επέλεξε τη GENESIS Pharma ως τον στρατηγικό της συνεργάτη στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, αναγνωρίζοντας την μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία μας στον θεραπευτικό τομέα της ογκολογίας. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την άμεση και αδιάκοπη πρόσβαση σε όσους ασθενείς με καρκίνο μαστού μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την καινοτόμα θεραπεία».

Από την πλευρά της η Novartis χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής που έχει στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας για την εμφιάλωση τουλάχιστον 24 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου το 2022, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία θα λαμβάνει το ενεργό συστατικό mRNA από την BioNTech και θα το εμφιαλώνει σε γυάλινα φυαλίδια τα οποία θα αποστέλλονται πίσω στην BioNTech για διανομή στα συστήματα υγείας των χωρών.

Αυτή η νέα συμφωνία ακολουθεί μια προηγούμενη που αφορούσε επίσης την εμφιάλωση περισσότερων από 50 εκατομμυρίων δόσεων το 2021 στις εγκαταστάσεις της Novartis στο Στέιν της Ελβετίας.

Εν τω μεταξύ στο πεδίο – μάχης των θεραπειών έναντι της COVID-19 το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτςανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 120 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών σε μια θεραπεία κατά της COVID-19 με τη μορφή χαπιού.

Είναι γνωστό ότι η επένδυση αφορά την αμερικανική Merck που έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 όταν χορηγείται τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση.

Το φάρμακο είναι σε μορφή χαπιού, άρα εύκολο στη χρήση του, και προσφέρει μια εναλλακτική στα εμβόλια, κυρίως για τις χώρες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Την περίοδο αυτή η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει αν θα δώσει άδεια χρήσης.

Ήδη η Βρετανία έχει συνάψει συμφωνίες για την εξασφάλιση 480.000 θεραπειών του φαρμάκου Molnupiravir της Merck και για 250.000 δόσεις από το φάρμακο PF -07321332/ritonavir – που παράγεται από την Pfizer – για το οποίο συνεχίζονται ακόμα οι κλινικές δοκιμές.

Το τρίτο σωτήριο χάπι αναμένεται από τις εταιρείες Roche και Atea που διεξάγουν κλινική μελέτη για την ανάπτυξη της ουσίας AT-527, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής, καθώς η ουσία είναι σύνθετη και δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Όσο για τα μονοκλωνικά αντισώματα, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσουν την απόλυτη λύση διότι δεν μπορούν να παραχθούν μαζικά για όλες τις χώρες. Τα αναμένουμε αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν θα μάς σώσουν από την πανδημία. Άλλωστε στη χώρα μας θα αναλογούν αρχικά περί τις 5000 δόσεις από αυτές που θα διαθέσει κεντρικά η ΕΕ.

Αντίθετα, κυριολεκτικά σωτήριο φαίνεται ότι είναι το εισπνεόμενο σκεύασμα από το Ισραήλ για το οποίο έγινε ελληνική μελέτη που έχουν ολοκληρώσει ήδη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με την επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Ήδη ολοκληρώθηκε η Φάση 2 της μελέτης με πολύ καλά αποτελέσματα που ουσιαστικά δίνουν το “πράσινο φως” για την επόμενη και τελευταία φάση της εισπνεόμενης θεραπείας που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας των εξωσωμάτων. Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος που δέχεται την επίθεση από τον κορωνοϊό.

Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία ELPEN στηρίζει την κλινική μελέτη στη χώρα μας, και κάνει ήδη προετοιμασία σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού για την παραγωγή του καινοτόμου εισπνεόμενου φαρμάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ