Ευλογιά των πιθήκων: O FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία του ιού

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα νέο φάρμακο που πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που τα κρούσματα του σπάνιου ιού έχουν πλέον εντοπιστεί σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η SIGA Technologies, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (20/5) ότι έλαβε το ρυθμιστικό «πράσινο φως» για ένα φάρμακο της ευλογιάς που ήταν ήδη διαθέσιμο και λαμβάνεται από το στόμα.

Η εταιρεία σημειώνει ότι στην Ευρώπη, το φάρμακο έχει εγκριθεί επίσημα ως θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς πολλά φάρμακα για την ευλογιά είναι παρόμοιαα λόγω της ομοιότητας των ιών.

Το φάρμακο αυτό προστίθεται λοιπόν στο οπλοστάσιο των γιατρών, καθώς ο σπάνιος, αλλά δυνητικά καταστροφικός ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιβεβαιωθεί ή υποψιαστεί σε δεκάδες περιπτώσεις σε 11 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ένας άνδρας από τη Μασαχουσέτη, έγινε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στις ΗΠΑ.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων

Δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ενώ ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Αυτά αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, στην έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, την ώρα που σε αρκετές άλλες χώρες, τα κρούσματα αυξάνονται.

Ωστόσο, ήδη τα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι ενημερωμένα για το πρωτόκολλο, και οι οδηγίες στους γιατρούς έχουν φτάσει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

– την άμεση απομόνωση του ασθενούς
– τη χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς
– τον σωστό και ασφαλή χειρισμό του ιματισμού
– τον επιμελή καθαρισμό των επιφανειών

Εμβόλιο για την ευλογιά υπάρχει (το εμβόλιο της ευλογιάς) και είναι είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ