Εξαδάκτυλος : Να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε ως κοινωνία – Απλά έχουμε κουραστεί Κύριο

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζει στο iEidiseis ότι μπορεί το lockdown να έχει κουράσει την κοινωνία, όμως αποδίδει συγκριτικά με άλλες χώρες.

Την εκτίμηση ότι πάμε καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες και ότι το lockdown μάς έχει μεν κουράσει με τη διάρκειά του αλλά αποδίδει συγκριτικά με το αν όλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα, έκανε μιλώντας στο iEidiseis ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ναι, η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο και το ΥΥΚΑ σπεύδει να ενεργοποιήσει νέες κλίνες ΜΕΘ. Ναι, έχουμε κουραστεί από την πανδημία, την οικονομική δυσπραγία και τους περιορισμούς. «Αλλά αν δεν είχαμε λάβει μέτρα ως κράτος και δεν είχαμε δείξει οι Έλληνες ότι μπορούμε, όταν θέλουμε, να είμαστε και υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι, θα είχαμε τα τραγικά νούμερα σε κρούσματα και νεκρούς που έχουν η Σουηδία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, χώρες με παρόμοιο με τον δικό μας πληθυσμό, αλλά και οικονομικά εύρωστα κράτη με δυνατά συστήματα υγείας όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία» σχολιάζει.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ θεωρεί ότι συγκριτικά με αυτό που θα συνέβαινε αν δεν είχαμε lockdown, πάμε καλά αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που περιμέναμε διότι εν τω μεταξύ άρχισε να μάς δημιουργεί πρόβλημα και το μεταλλαγμένο στέλεχος που κάνει πιο εύκολη μετάδοση. «Αλλά αν δείτε τα νούμερα προσεκτικά, θα καταλάβετε ότι παρότι υπάρχει το πιο μολυσματικό στέλεχος και παρότι είναι ακόμα χειμώνας, ελέγχουμε την κατάσταση.

Και αυτό οφείλεται στα lockdown. Χρειάζεται ψυχραιμία και λίγη υπομονή ακόμα», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς COVID σε ΜΕΘ μάς εφιστά ο Δρ Εξαδάκτυλος την προσοχή στις παρακάτω ημερομηνίες και νούμερα:

-26 Οκτωβρίου 2020 είχαμε σε ΜΕΘ 95 ασθενείς.

-15 Νοεμβρίου 2020 είχαμε σε ΜΕΘ 392.

-3 Νοεμβρίου 2020, πρώτη μέρα του lockdown είχαμε 169 σε ΜΕΘ.

– 23 Νοεμβρίου 2020 είχαμε 549 σε ΜΕΘ.

– 26 Νοεμβρίου 2020 είχαμε 603 σε ΜΕΘ.

– 3 Δεκεμβρίου 2020 είχαμε 620 σε ΜΕΘ.

-14 Δεκεμβρίου 2020 είχαμε 588 σε ΜΕΘ και επιτρέψαμε click-away, και λειτουργεία σε κουρεία-κομμωτήρια το ψάρεμα και το κυνήγι…

Στις 23 Ιανουαρίου όμως σταμάτησε η πτωτική πορεία στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ κι ας αναζητήσουμε για ποιους λόγους, αναφέρει ο Δρ Εξαδάκτυλος πιθανώς αναφερόμενος σε μεμονωμένες περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων αλλά και στα σχολεία. «Παρότι από τότε έχει περάσει ένας μήνας, έχουν αυξηθεί μεν οι διασωληνωμένοι αλλά όχι στο βαθμό που δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε», αναφέρει και καταλήγει:

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε τώρα και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αν δεν το κάνουμε, τότε θα δούμε στα νοσοκομεία μας εικόνες σαν αυτές που ζει η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και πλούσια, οργανωμένα κράτη όπως είναι η Γερμανία».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ