Επίταξη γιατρών στη βόρεια Ελλάδα: Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα

Ολοταχώς για επίταξη γιατρών. Το ρεπορτάζ του iEidiseis μέχρι αργά χθες το βράδυ, έδειξε ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν οι 100 που αναζητούνται, αλλά ούτε καν οι 15 που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» το οποίο μετατράπηκε σε αποκλειστικά COVID-19,

Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να ενεργοποιήσει ή να καθυστερήσει για λίγα 24ωρα το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών στη βόρεια Ελλάδα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως, η ελπίδα και των δύο πλευρών (μελών των ιατρικών συλλόγων και ηγεσίας ΥΥΚΑ) είναι να καλυφθούν τα κενά με την ελευθέρα βούληση των ιδιωτών γιατρών. Αυτό ανέφεραν άλλωστε πολλές φορές στις ομιλίες τους στη διάσκεψη των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Το ρεπορτάζ του iEidiseis μέχρι αργά χθες το βράδυ, έδειξε ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν οι 100 γιατροί που αναζητούνται για βοήθεια στα νοσοκομεία της στη βόρεια Ελλάδα, αλλά ούτε καν οι 15 που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» το οποίο μετατράπηκε σε αποκλειστικά COVID-19. Όπως μάς αποκάλυψε έγκυρη πηγή, η επίταξη θα αποτρεπόταν τουλάχιστον για μία εβδομάδα αν βρίσκονταν 35 γιατροί και παρότι αυτό δεν κατέστη εφικτό μέχρι χθες τα μεσάνυχτα που έληξε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, τα προεδρεία των ιατρικών συλλόγων συνεχίζουν και σήμερα τις κρούσεις στα μέλη τους σε εντελώς προσωπικό επίπεδο.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα χθες το βράδυ εξάλλου ήταν ότι η Θεσσαλονίκη «πάει καλύτερα» ενώ άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας έχουν σαφώς χαμηλότερη εθελοντική κίνηση. Κι ως εκ τούτου, δεν θα ήταν περίεργο αν η επίταξη ξεκίναγε από αυτές τις πόλεις κι όχι από τη συμπρωτεύουσα…

Υπάρχει βέβαια κι ένας άλλο παράγοντας ο οποίος δημιουργεί πρόβλημα στην όλη διαδικασία, που αφορά την έλλειψη γιατρών με την κατάλληλη ειδικότητα… Διότι παθολόγοι όντως υπάρχουν αρκετοί, αλλά όχι και πολλοί πνευμονολόγοι, γενικοί γιατροί και λοιποί ειδικοί που μπορούν αυτή την στιγμή να βοηθήσουν στις μονάδες COVID-19.

Στην Αριστοτέλους πάντως, τα έγγραφα της επίταξης είναι έτοιμα στο συρτάρι του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας να αποσταλούν όποτε όλοι συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος…

Τα τυπικά

Να σημειώσουμε ότι το θέμα δεν είναι απλά οικονομικό, όπως θεωρούν κάποιοι, αλλά και νομικό και επαγγελματικό. Διότι όσοι πάνε να βοηθήσουν στα νοσοκομεία, θα πρέπει να κλείσουν τα δικά τους ιατρεία ή να τα υπολειτουργούν, ενώ αναζητούν και επίσημη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα τούς «κυνηγούν» νομικά αντιεμβολιαστές και λοιποί αρνητές. Για το πλήρες ωράριο θα αμείβονται με 2000 ευρώ ενώ για μειωμένο -με σκοπό να ανοίγουν και το ιατρείο τους- θα λαμβάνουν 1000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το φύλλο της επίταξης θα παραδίδεται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ΙΣ που ανήκουν, ενώ στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ