Επιφάνειες και κορονοϊός: Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός – Τι λένε νέες έρευνες

Επιφάνειες και κορονοϊός: Νέες μελέτες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Ο κορονοϊός έχει πλήξει όλο τον πλανήτη και τα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο γύρω από τον ιό είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι το πόσο μεταδοτικός είναι μέσα από τις επιφάνειες και τι λένε οι επιστήμονες για αυτό. Πιο αναλυτικά ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς τον νέο κορονοϊό από επιφάνειες είναι χαμηλός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα του CDC ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα και είναι κάτι που ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι μια πολύ καθυστερημένη ανακοίνωση. Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρχαν ευρείες προειδοποιήσεις ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη ή το στόμα τους.

Δείτε ακόμη: Απίστευτη έρευνα για την Covid και τις πισίνες ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε

Κόσμος μάσκα

Επιφάνειες και κορονοϊός: Κάτω από 1 στις 10.000 η πιθανότητα να κολλήσετε

Αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις να λάβουν έκτακτα μέτρα απολύμανσης και προφυλάξεων. Ωστόσο, στην τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις οδηγίες καθαρισμού επιφανειών, το CDC αναφέρει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορονοϊό από μολυσμένη επιφάνεια είναι μικρότερος από 1 στους 10.000.

κινητό μάσκα

Επιφάνειες και κορονοϊός: Χαμηλος ο κίνδυνος

«Υπάρχει μια πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα», δήλωσε η Διευθύντρια του CDC, δρ. Rochelle Walensky, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα. «Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτής της οδού μόλυνσης μετάδοσης είναι στην πραγματικότητα χαμηλός».

«Επιτέλους!», λέει η δρ. Linsey Marr, εμπειρογνώμονας αερομεταδιδόμενων ιών στο Virginia Tech. «Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, και όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να εστιάζουν τόσο πολύ στον καθαρισμό των επιφανειών«. Η δρ. Marr πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει κολλήσει COVID-19 αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια”.

ζευγάρι μάσκα

Επιφάνειες και κορονοϊός: Τι προτείνουν οι οδηγίες για όσους νοσούν από τον ιό

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό (πέρα από το πλύσιμο των χεριών και την χρήση μάσκας) αρκεί για να διατηρήσει τις πιθανότητες μετάδοσης από επιφάνειες χαμηλά, σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες καθαρισμού από το CDC. Ωστόσο, οι ίδιες οδηγίες προτείνουν ότι εάν κάποιος που έχει COVID-19 έχει βρεθεί σε έναν συγκεκριμένο χώρο την τελευταία ημέρα, η περιοχή πρέπει να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

μάσκα

Δείτε ακόμη:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ