ΕΠΑΨΥ: Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει ως θέμα: «Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα».

H ευεξία ή ευζωία είναι η απόδοση στη γλώσσα μας του όρου well being που υπερβαίνει την απουσία ψυχικής ασθένειας και αναφέρεται στον τρόπο ζωής, το φυσικό περιβάλλον, το βιοτικό επίπεδο, τη λειτουργία των θεσμών, την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους και παραγόντων που δεν έχουν σχέση με το βιοϊατρικό μοντέλο αλλά με μια ολιστική προσέγγιση.

Χρειάστηκε η οικονομική κρίση που συγκλόνισε τον πλανήτη και μια φοβερή πανδημία που κλόνισε την παντοδυναμία του μετανεωτερικού ανθρώπου για να συνδεθεί πια και επίσημα η ψυχική υγεία με την εξωτερική πραγματικότητα.

Η ΕΠΑΨΥ διοργάνωσε μια συζήτηση για όλα αυτά με τη συμμετοχή:

-Της Κατερίνας Νομίδου η οποία είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας ΠΟΣΟΨΥ και έχει πολύ μακρά και επίπονη διαδρομή στην προσπάθεια για στήριξη των ψυχικά ασθενών. Έχει δώσει μάχης στον ΠΟΥ, σε επιτροπές του υπουργείου Υγείας, στον πανεπιστημιακό χώρο – όπου μπόρεσε.

-Του Μάνου Ματσαγγάνη, Καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου που έχει στο βιογραφικό του πλήθος δημοσιεύσεων και ερευνών για την κοινωνική πολιτική και τις μεταμορφώσεις της ανάλογα με τα ιδεολογικά προτάγματα και το γεωοικονομικό πλαίσιο.

-Του Κυριάκου Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επισκέπτη Καθηγητή Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει τεράστια εμπειρία στη διοίκηση, σε επιτελικές θέσεις, περνώντας από το ΙΚΑ, το Υπουργείο Υγείας, το Ωνάσειο, το ΜΗΤΕΡΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΕΟΠΥΥ.

-Του Στέλιου Στυλιανίδη, καθηγητή κοινωνικής ψυχιατρικής, ψυχίατρου-ψυχαναλυτή και ιδρυτή της ΕΠΑΨΥ, που συνδέθηκε με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση από την αρχή της, όταν η Λέρος έγινε παγκόσμιο σύμβολο καταρράκωσης της αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, και έχει μαχητική παρουσία, διαχρονικά, σε όλες τις προσπάθειες για περισσότερη δημοκρατία στην ψυχική υγεία.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος-νομικός Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ