Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι ανακοίνωσε ο ΕΜΑ για τις θρομβώσεις, πότε θα αποφασίσει οριστικά

Τι δηλώνει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά τη σύσταση για πάγωμα της χορήγησής του από τον FDA.   

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, μετά την «αναστολή» που ανακοίνωσαν χθες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19, λόγω της σπάνιας εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος.

Ο EMA τονίζει πως διερευνά όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και θα αποφασίσει εάν απαιτείται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ο Οργανισμός επισημαίνει πως συνεργάζεται στενά με τον FDA των ΗΠΑ και άλλους διεθνείς ρυθμιστικούς φορείς.

Παράλληλα, ο EMA σημειώνει πως επιταχύνει την αξιολόγησή του επί του θέματος και πως αναμένεται να εκδώσει σχετική σύσταση την επόμενη εβδομάδα.

Υπογραμμίζει πως, μολονότι η έρευνά του βρίσκεται σε εξέλιξη, ο EMA εμμένει στην άποψη πως τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη έναντι της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων από τυχόν παρενέργειες.

Οι επιστημονικές γνώμες του Οργανισμού παρέχουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση εμβολίων στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού τους, δηλώνει ο ΕΜΑ. 

Περισσότερα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Αποτελείται από έναν άλλον ιό (της οικογένειας των αδενοϊών), ο οποίος έχει τροποποιηθεί προκειμένου να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στον SARS-CoV-2, αναφέρει ο ΕΜΑ. 

Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός 1 ή 2 ημερών μετά τον εμβολιασμό, συμπληρώνει. 

Πότε προκύπτει «καμπανάκι» ασφαλείας

Έρευνα διεξάγεται προκύπτει ένα «καμπανάκι» ασφαλείας, υπό ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα, λέει ο ΕΜΑ. «Καμπανάκι» ασφαλείας προκύπτει από πληροφορίες για ένα νέο ή ελλιπώς τεκμηριωμένο ανεπιθύμητο περιστατικό που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο όπως ένα εμβόλιο και που απαιτεί περαιτέρω έρευνα, προσθέτει. 

Η παρουσία μιας τέτοιας ένδειξης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα φάρμακο προκάλεσε την αναφερόμενη παρενέργεια. Η αξιολόγηση των συγκεκριμένων ενδείξεων επιδιώκει να εξακριβώσει εάν μια αιτιώδης σχέση μεταξύ του φαρμάκου και της παρενέργειας είναι τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα, τονίζει. 

Η ανασκόπηση διενεργείται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA, την αρμόδια επιτροπή για την αξιολόγηση θεμάτων ασφάλειας για τα ανθρώπινα φάρμακα. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η PRAC θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ανθρώπων, καταλήγει. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ