Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στάση αναμονής από την Ελλάδα

Ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό με το Johnson & Johnson προχωρά κανονικά δήλωσε σήμερα ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Παραδίδονται 33.600 δόσεις στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για τις ανησυχίες που έχει εγείρει η σύσταση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) να ανασταλούν προληπτικά οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, καθώς έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ εμφάνισαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων μετά το εμβόλιο.

«Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Ελλάδα θα λάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου. Όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Συνολικά, από την Johnson & Johnson η Ελλάδα περιμένει 70.000 δόσεις μέσα στον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον επόμενο μήνα.

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και το Μάιο περιμένουμε 1,5 δόσεις» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είχε στόχο να εμβολιάσει 1,3 εκατ. άτομα έως τότε με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ωστόσο δεν αποκλείονται πλέον ανατροπές και καθυστερήσεις. Μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι τον Μάιο θα ξεκινούσε ο εμβολιασμός για τους 40ρηδες, ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει ανατροπή.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ε.Ε. 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η φαρμακευτική ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ