Εμβόλιο AstraZeneca: Ασφαλές και αποτελεσματικό, η ανακοίνωση του ΕΜΑ και όσα αναφέρθηκαν για τις θρομβώσεις

Ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αναφορές για περιστατικά με θρομβώσεις σε πολίτες που εμβολιάστηκαν.

Θετικό ήταν το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., καθώς «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, όπως επεσήμαναν οι επικεφαλής της υπηρεσίας σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (18/3).

Ο EMA διαβεβαίωσε πως ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό του οποίου η χρήση διακόπηκε σε μία σειρά χωρών της ηπείρου είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», τονίζοντας, πως τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Μάλιστα σημείωσε πως δεν εντοπίστηκε ούτε κάποιο πρόβλημα ποιότητας ή ελαττωματικής παρτίδας του σκευάσματος της AstraZeneca.

Από την αλλη, παραμένει σημαντικό το να ελεγχθούν όλες οι πιθανές παρενέργειες ενώ η σύνδεση των περιστατικών με τις θρομβώσεις δεν μπορεί οριστικά να αποκλειστεί, τονίστηκε, και η μελέτη πιθανής αιτιακής συσχέτισης του εμβολίου με τα περιστατικά θα συνεχιστεί.

«Η επιτροπή κατέληξε σε συμπέρασμα: πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ και πρόσθεσε: «Τα οφέλη για την προστασία των πολιτών από κορονοϊό με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

ΠΟΥ: Να συνεχιστεί η χρήση του εμβολίου

Νωρίτερα σήμερα, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε τόνισε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ οποιουσδήποτε κινδύνους και οι χώρες σ’ όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιουν για να βοηθήσει να σωθουν ζωής στην πανδημία.

Ο Κλούγκε επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις μερικών χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες», δήλωσε ο Κλούγκε προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή πάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους – και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ