Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό 97% στην ινδική μετάλλαξη

Αποτελεσματικό 97% στην ινδική μετάλλαξη είναι το εμβόλιο AstraZeneca σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 3.235 εμβολιασμένους υγειονομικούς στην Ινδία.

Αποτελεσματικό στην ινδική μετάλλαξη, αποδεικνύεται το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, έδειξε πως σε 3.235 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με το σκεύασμα της AstraZeneca, μόνο οι 85 ανέφεραν συμπτώματα της Covid.

Η μελέτη του νοσοκομείου Indraprastha Apollo στο Δελχί, δεν κατέγραψε θανάτους ή εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όσους είχαν εμβολιαστεί, ανέφερε η India Today.

Ο Δρ Anupam Sibal, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομειακού ομίλου, δήλωσε: «Η μελέτη μας έδειξε ότι το 97,38% αυτών που εμβολιάστηκαν, προστατεύτηκαν από τη μόλυνση και το ποσοστό νοσηλείας ήταν μόνο 0,06%. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι μολύνσεις εκδηλώνονται με συμπτώματα μόνο σε ένα μικρό ποσοστό και αυτές είναι κυρίως μικρές λοιμώξεις που δεν οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια. Δεν υπήρξαν εισαγωγές σε ΜΕΘ ή θάνατοι».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ινδική μετάλλαξη έχει αρχίσει να ενισχύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.300 κρούσματα.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα στέλεχος πιο ανθεκτικό από το βρετανικό, αν και τα σχετικά στοιχεία κατά την πρόσφατη δημοσίευση του Ηλία Μόσιαλου, δείχνουν πως ο εμβολιασμός μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να περιορίσει αρκετά τις πιθανότητες νόσησης σε κάθε άτομο.

Στο σχετικό post που έκανε ο καθηγητής Η.Μόσιαλος, αν δεν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος, η απαιτούμενη ανοσία ανέρχεται στο 75% μιας κοινότητας όπως η βρετανική. Αν όμως επικρατήσει, η συλλογική ανοσία πρέπει να αγγίξει ως ποσοστό το 83%. Κάτι τέτοιο δείχνει εφικτό να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει καταγράψει πολλαπλάσια κρούσματα σε σχέση με την Ελλάδα και το 90% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών να έχει ήδη εμβολιαστεί.

Ο Μόσιαλος καταλήγει πως είναι απαραίτητο να τρέξει με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας, ώστε να επιτευχθεί συλλογική ανοσία σε υψηλά ποσοστά.

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε πως η ινδική παραλλαγή του κορoνοϊού μπορεί να μεταδίδεται σαν πυρκαγιά εκτός ελέγχου μεταξύ των μη εμβολιασθέντων, αν και σημείωσε ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός βεβαιότητας» πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι της.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την αυξητική διασπορά της παραλλαγής B.1.617.2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως μετά από το βήμα περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών σήμερα Δευτέρα, ο κ. Χάνκοκ κάλεσε όλους όσοι δικαιούνται αλλά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να κλείσουν ραντεβού.

Τόνισε ότι η ινδική παράλληλη διασπείρεται ακόμα πιο γρήγορα από τη βρετανική παραλλαγή του Κεντ που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι καθίσταται πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού σε περιοχές της χώρας όπως το Μπόλτον και το Μπλάκμπερν. Σημειώνεται ότι ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι έχει πει πως η ινδική παραλλαγή αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ